Logo

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα ''φρουτάκια''



 
 

froutakia_9-3-2011«Φωτιές» ανάβει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων στην Ελλάδα.

Φορείς ήδη αντιδρούν έντονα, θεωρώντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκτινάξει στα ύψη τον παράνομο τζόγο, εξέλιξη που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην κοινωνία, στην οικογένεια και γενικότερα στην οικονομική ζωή.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου, που αφορά και τα πάσης φύσεως τυχερά παιχνίδια, όπως είναι τα γνωστά «φρουτάκια», έχει συνταχθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και αναμένεται να εισαχθεί  προς ψήφιση στην Βουλή το προσεχές διάστημα.

Στην εισαγωγική του έκθεση επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

*η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθολική απαγόρευση παιγνίων το 2002, πληρώνοντας έκτοτε πρόστιμο ύψους 31.563 ευρώ ημερησίως, δηλαδή κατ’ έτος περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια ευρώ

* ο παράνομος τζόγος στην χώρα μας φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να ελέγχεται ή να φορολογείται, γεγονός που καθιστά "αναγκαία την προσαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία".

*στόχος του σχεδίου είναι η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος, ύψους 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων το έτος 2011

* τα έσοδα για το Δημόσιο, τα δύο με τρία προσεχή έτη, θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, "ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων".

Ωστόσο, πολλοί αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου.

Χαρακτηριστικά, ο ψυχολόγος και εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών  Παιγνίων  – στην οποία μετέχουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι -  Βασίλης Θεοδώρου δήλωσε στον "Αγγελιοφόρο":

froutakia1_9-3-2011«Με πρόσθετο τζόγο δεν καταπολεμάς τον παράνομο τζόγο. Το παράνομο πρέπει να παταχθεί.

Υπάρχει παράνομο κύκλωμα και στην εμπορία ανθρώπων, δεν λέει όμως κανείς να φτιάξουμε κι ένα νόμιμο κύκλωμα για να φορολογούνται τα διαφυγόντα κέρδη. Ζητάμε από την κυβέρνηση να πατάξει το παράνομο κύκλωμα των τυχερών παιγνίων

Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Αττικής και Πειραιά Βασίλης Κοντώσης, τόνισε :«Τεχνηέντως η κυβέρνηση αναφέρει ότι πληρώνουμε πρόστιμο για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Το πρόστιμο το πληρώνουμε για την απαγόρευση που ισχύει από το 2002 στα τεχνικά παιχνίδια, όπως είναι το pac man ή το tetris και η οποία έγινε ακριβώς επειδή είχε δημιουργηθεί τότε, μείζον κοινωνικό πρόβλημα με τα "φρουτάκια".

Η πολιτεία, εκείνο τον καιρό, δεν κατάφερε να διαχωρίσει και να ελέγξει ποιά ήταν τα τυχερά και ποιά ήταν τα τεχνικά, αφού με το πάτημα ενός κουμπιού τα τεχνικά μετατρέπονταν σε τυχερά και για αυτό τον λόγο τα απαγόρευσε όλα και γι' αυτό πληρώνουμε το πρόστιμο.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις