Logo

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά



 
 

ektaktieisfora_93-2011Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει οριστικά αν είναι συνταγματική ή όχι η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλλει με νόμο, το 2009, η Νέα Δημοκρατία.

Την υπόθεση παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια το Β’ τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με πλειοψηφία 5-2 έκρινε αντισυνταγματική την επιβληθείσα με το Ν. 3758/2009 έκτακτη εισφορά, η οποία υπολογίστηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1/1/2008.

Η πλειοψηφούσα άποψη του Β΄ τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στηρίχθηκε στα οριζόμενα από το άρθρο 78 του Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι από αυτό προκύπτει ότι : «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του "οικονομικού έτους" του προηγούμενου της επιβολής του φόρου.»

Με βάση αυτό το δεδομένο στην απόφαση του Β’ τμήματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Προκειμένου περί φορολογίας εισοδήματος, νόμος που δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια ορισμένου (ημερολογιακού) έτους (π.χ. 2009), δεν επιτρέπεται να υπαγάγει σε φόρο εισοδήματα που έχουν προκύψει πέραν του (ημερολογιακού ομοίως) έτους του αμέσως προηγούμενου της δημοσιεύσεώς του, τουτέστιν, στο πιο πάνω παράδειγμα, εισοδήματα που έχουν προκύψει πριν το (ημερολογιακό) έτος 2008. »

Κατά συνέπεια η διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009, ορίζοντας ότι για τον υπολογισμό της προβλεπόμενης με αυτήν "έκτακτης εισφοράς", λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα "των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008", δηλαδή, όπως σαφώς προκύπτει από την εν λόγω διατύπωση αλλά και το σκοπό του νόμου, το εισόδημα του ημερολογιακού έτους 2007, επιβάλλει αναδρομικώς φόρο επί εισοδημάτων που έχουν προκύψει σε χρόνο προγενέστερο του προηγούμενου της δημοσιεύσεώς της έτους και είναι γι' αυτό ανίσχυρη ως παραβιάζουσα το άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις