Logo

Το φιλικό ρομπότ για παιδιά με αυτισμό



 
 

ksprbt_10-3-2011Ένα τετράχρονο κορίτσι που πάσχει από αυτισμό, μαθαίνει να αγαπά τις αγκαλιές χάρη σε ένα φιλικό ρομπότ που ονομάζεται “Κασπάρ”.

Στο παρελθόν, η μικρή Ίντεν Σοτσένκο δεν ήθελε να της κρατάνε το χέρι άλλα κοριτσάκια, ενώ όταν την αγκάλιαζαν, όλο της το σώμα παρέμενε ακίνητο και δύσκαμπτο.

(Δείτε το βίντεο)

Φέτος ωστόσο, η Ίντεν άρχισε να παίζει με ένα ρομπότ το οποίο διδάσκει για τα συναισθήματα και τη φυσική επαφή. Το αποτέλεσμα; Τώρα η Ίντεν λατρεύει τις αγκαλιές!

«Τώρα πια είναι πολύ πιο στοργική με τους φίλους της, ενώ είναι εκείνη που θα τους αγκαλιάσει πρώτη», είπε η μητέρα της μικρής,  Κλερ.

Η Ίντεν δέχεται ειδική προσχολική εκπαίδευση για τα αυτιστικά παιδιά, όπου οι ερευνητές φέρνουν μία φορά την εβδομάδα ένα ρομπότ  που μοιάζει με άνθρωπο κι έχει το μέγεθος μικρού παιδιού.

Ο Κασπάρ, είναι προγραμματισμένος να κάνει πράγματα όπως να χαμογελάει, να συνοφρυώνεται, να γελάει, να κλείνει το μάτι του και να κουνάει τα χέρια του.

«Τα παιδιά με αυτισμό δεν αντιδρούν καλά με τους ανθρώπους, επειδή δεν καταλαβαίνουν τις εκφράσεις του προσώπου», λέει ο Μπεν Ρόμπινς από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, που ειδικεύεται στη συνεργασία με αυτιστικά παιδιά. «Το ρομπότ είναι πολύ ασφαλέστερο για τα παιδιά, καθώς έχουν λιγότερα πράγματα  να ερμηνεύσουν και είναι πολύ προβλέψιμο».

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του Κασπάρ, μεταξύ των οποίων και μία αρκετά προηγμένη που μπορεί να παίζει Nintendo Wii. Τα συγκεκριμένα ρομπότ ωστόσο, βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορούν να παραχθούν μαζικά.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις