Logo

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικαστών και εισαγγελέων στον Άρειο Πάγο



 
 

rspgs_10-3-2011

Η μεγαλύτερη πανδικαστική συγκέντρωση στην ιστορική διαδρομή της Δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης, Χαρ. Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Άρειο Πάγο, ενώ πανελλαδικά όλοι οι δικαστές, εκτός αυτών του Συμβουλίου της Επικρατείας, πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως το τέλος του ωραρίου των δικαστηρίων, στις 3 το μεσημέρι.

Δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη «συνεχώς επιχειρούμενη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης», ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους δικαστές.

Παράλληλα, τη συμπαράστασή της στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς εξέφρασε με ψήφισμά της και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.  

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Χαρ. Αθανασίου, σημείωσε ότι οι δικαστές θα αντισταθούν στην αποδόμηση του κράτους. Ανέφερε δε ότι «το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνεχώς υποβαθμίζει τους δικαστές και αγνοεί συστηματικά ότι είναι δικαστικοί λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι».

Επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να ανατίθεται, από το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιωτική εταιρεία, μελέτη για τα οικονομικά του δημοσίου τομέα και οι δικαστές να εμφανίζονται ως υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

athanasiou-poedros_10-03-2011Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αργά ή γρήγορα θα υπαχθούν όλοι οι δικαστές στο ΙΚΑ, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τελευταίο νομοθέτημα στο ΙΚΑ υπάγονται μόνο οι νεοδιοριζόμενοι δικαστικοί λειτουργοί και με σφοδρότητα αντιτάχθηκε στην υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ.

Αναφερόμενος στην υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ, υποστήριξε ότι μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών κωφεύει, παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση που έγινε την 1η Νοεμβρίου του 2010 ο υπουργός Οικονομικών έδειξε ότι αντελήφθη το όλο θέμα και υποσχέθηκε ότι θα το επανεξετάσει.

Την αντίθεσή του εξέφρασε στη μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, υπογραμμίζοντας ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε στην οικονομική συγκυρία, αλλά παρ' όλα αυτά αναγνωρίζεται από όλους ότι δεχθήκαμε τις πιο μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές μας, που ανέρχονται στο 23% έως 25%». Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι υπάρχει φημολογία πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Όμως, «αυτή η ένταξη των δικαστικών στο ενιαίο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματική», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαστές, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε ότι στην ουσία πρόκειται για αποζημιώσεις, όπως είναι αυτές που λαμβάνουν οι βουλευτές όταν συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής. «Μάλιστα, οι αποζημιώσεις των βουλευτών έχουν αυξηθεί», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ και κατέληξε: «Παραλάβαμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και έχουμε υποχρέωση να την παραδώσουμε ανεξάρτητη», καλώντας τους δικαστές σε επαγρύπνηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, είπε με τη σειρά του: «Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας, που πηγάζουν από το Σύνταγμα και θα παλέψουμε για το μισθολόγιο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παν. Μπρακουμάτσος, τόνισε ότι το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά δεν θα υποστείλει τη σημαία. Διευκρίνισε δε ότι η συγκέντρωση γίνεται στα πλαίσια του Συντάγματος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιαν. Αδαμόπουλος, επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών και εμπορευματοποίησης των δικηγόρων θα είμαστε αντίθετοι».

Ο επίτιμος αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Κ. Βαλμαντώνης εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποβάθμιση της Δικαιοσύνης και δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι δικαστές είναι στο πλευρό των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ο πρόεδρός της Χρ. Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι δίπλα στους δικαστές.

Ο Χαρ. Αθανασίου μετά το τέλος της πανδικαστικής συγκέντρωσης δήλωσε: «Μετά την αποδόμηση της οικονομίας, την επερχόμενη αποδόμηση του κοινωνικού ιστού της κοινωνίας, θα επέλθει, με την υποβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και η αποδόμηση των θεσμών. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τα δίκαια των πολιτών.

Είναι σαφές ότι τον τελευταίο καιρό, μία σειρά μέτρων έχουν στόχο την υποβάθμιση της δικαιοσύνης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον κλονισμό του δικαιοδοτικού έργου της.

Υπάρχει μία συνειδητή υποβάθμιση της συνταγματικής θέσης και της αποστολής των δικαστών. Και η δυσμενής αυτή μεταχείριση φαίνεται με τα μέτρα που λαμβάνονται, τα οποία μας καθιστούν υποδεέστερους σε σχέση με τις άλλες δύο λειτουργίες του κράτους».

Ο Παν. Μπρακουμάτσος δήλωσε: «Οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας θα είναι παρόντες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του  Έλληνα πολίτη και την δημόσια ασφάλεια».

Ο Γ. Φαλτσέτος αναφορικά με την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ, δήλωσε: «Το θεωρούμε αντισυνταγματικό μέτρο. Έχουμε δηλώσει τη διαφωνία μας. Δεν είναι θέμα prestige, είναι θέμα θεσμικό. Το επιτάσσει το Σύνταγμα. Εμείς προτείνουμε έναν φορέα ασφάλισης κρατικών λειτουργών, δηλαδή για βουλευτές και υπουργούς».

Επίσης, ο κ. Φαλτσέτος για το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου, τόνισε: «Ο κ. Καστανίδης μας διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη μας στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Υπαλληλοποιώντας τους δικαστές, τίθεται θέμα κατάλυσης της προσωπικής και της λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις, ο κ. Φαλτσέτος απάντησε: «Εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, βεβαίως. Είμαστε σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις, εδώ και χρόνια».

Οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη σημερινή πανδικαστική συγκέντρωση αποφάσισαν ομόφωνα να καλέσουν την πολιτεία να κατοχυρώσει την προσωπική και δικαστική προστασία των δικαστικών λειτουργών και να:

α) Καταργήσει άμεσα την αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο δικαστικοί λειτουργοί, εντάσσονται στο ΙΚΑ και να ιδρύσει ασφαλιστικό φορέα κρατικών λειτουργών,

β) Σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής, με τη διατήρηση του ειδικού μισθολογίου και την κατοχύρωση των συντάξεων στα επίπεδα της βουλευτικής αποζημίωσης,

γ) Καλύψει άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, που υπάρχουν ήδη και να δεσμευθεί για την έγκαιρη κάλυψη αυτών που θα προκύπτουν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-3-2011 από directNEWS.gr πηγή:e-typos


Τελευταίες Ειδήσεις