Logo

Η πρωτεΐνη που καθορίζει το σχήμα του σώματός μας



 
 

prplshp_10-3-2011Οι επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ευθύνεται για το αν το σχήμα του σώματός μας θα μοιάζει περισσότερο με μήλο ή αχλάδι, καθώς διαδραματίζει έναν ρόλο στο πώς και πού αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα – γύρω από τους γοφούς ή στην κοιλιά.

Τα τελευταία ευρήματα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ρίχνουν φως στο πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη - γνωστή ως 11BetaHSD1 -  η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία φαρμάκων για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Τα επίπεδα της 11BetaHSD1 είναι υψηλότερα όταν το λίπος είναι αποθηκευμένο γύρω από τον κορμό – τυπικό χαρακτηριστικό των υπέρβαρων ανθρώπων, των οποίων τα σώματα σε “σχήμα μήλου”, τους βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, τα επίπεδα της πρωτεΐνης  είναι χαμηλότερα όταν το λίπος αποθηκεύεται γύρω από τους γοφούς - χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν σώμα σε “σχήμα αχλαδιού” - το οποίο χρησιμοποιείται με περισσότερη ασφάλεια ως πηγή ενέργειας.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά όργανα της κοιλιακής χώρας, είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς, επειδή είναι “μεταβολικά ενεργό”, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει περισσότερα από τα οξέα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μαζί με παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στα ποντίκια, τα οποία οι ερευνητές υπέβαλαν σε μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή επί τέσσερις εβδομάδες. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι τα ποντίκια που είχαν την πρωτεΐνη στο σώμα τους είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποθηκεύσουν ανθυγιεινό λιπώδη ιστό κατά τη διάρκεια μιας υψηλής σε λιπαρά διατροφής, σε σύγκριση με τα ποντίκια χωρίς την πρωτεΐνη.

Οι επιστήμονες ήδη αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν φάρμακα που θ’ αναστέλλουν την πρωτεΐνη 11BetaHSD1, η οποία αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με την παχυσαρκία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-30-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις