Logo

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αστυνομική αυθαιρεσία



 
 

astynomikhvia_11-3-2011Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής του από την κυβερνητική πλειοψηφία, το βράδυ της Πέμπτης, το νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Αναφερόμενος στη δημιουργία γραφείου κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι είναι ένα γενναίο βήμα ευνομίας με εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της πειθαρχικής κρίσης, οι σοβαρές ελλείψεις της οποίας, οδήγησαν σε καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επισήμανε ακόμη τη σημασία της ρύθμισης για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που επεκτείνει τους ελέγχους της για θέματα διαφθοράς σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά και στους ξένους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που ζουν στη χώρα μας.

Επικρίσεις διατύπωσε η αντιπολίτευση, τασσόμενη κατά του νομοσχεδίου. Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Νάκος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε περίοδο απαξίωσης τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛΑΣ, όσο και της εκπαίδευσης των αστυνομικών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επανέφερε τις «προγραφές του 1994» με τη μαζική αποστρατεία 113 αξιωματικών «μέχρι να φτάσει στους εκλεκτούς του».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του KKE Αντώνης Σκυλλάκος ισχυρίστηκε ότι το Γραφείο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τον χαρακτήρα της Αστυνομίας ως μηχανισμό καταστολής.

Τη διαφωνία του για τη συγκρότηση του Γραφείου εξέφρασε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, σημειώνοντας ότι δεν διασφαλίζονται οι αστυνομικοί από τις συκοφαντικές ή κακόβουλες ανώνυμες καταγγελίες μη έχοντας δυνατότητα να προσφύγουν κατά του καταγγέλλοντος, όταν η υπόθεση πάει στο αρχείο ελλείψει στοιχείων, ή αθωωθούν.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Δρίτσας μίλησε για συστηματική αστυνομική αυθαιρεσία και τόνισε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα προστασίας των αστυνομικών, ενώ χαρακτήρισε δειλό βήμα το υπό σύσταση Γραφείο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις