Logo

Δικαιοσύνη με τον... αραμπά



 
 

dikaiosyni_11-3-2011Σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια του ελληνικού κράτους από την εκρηκτικών διαστάσεων καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, από τα Δικαστήρια.

Οι χρόνοι απονομής Δικαιοσύνης είναι εξωφρενικοί, τόσο που πολλοί νομικοί κάνουν πλέον λόγο για «Δικαιοσύνη που κινείται στα όρια της αρνησιδικίας», αφού απαιτούνται χρόνια για να «κλείσει» μία υπόθεση ποινική, αστική, ή διοικητική.

Στα ποινικά δικαστήρια μία υπόθεση χρειάζεται από 7 ως 12 χρόνια για να κριθεί και στους τρεις βαθμούς, ενώ για να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό μία υπόθεση απαιτούνται περίπου τριάμιση χρόνια.

Ενδεικτική είναι η διερεύνηση της υπόθεση για το δηλωθέν τροχαίο των ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, που εκδικάζεται αυτές τις μέρες στο Πλημμελειοδικείο, σε πρώτο βαθμό, έξι χρόνια μετά το συμβάν.

Η Ελλάδα έχει «εισπράξει» καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για 320 υποθέσεις καθυστέρησης απονομής Δικαιοσύνης καθώς ως εύλογος χρόνος τελεσιδικίας υποθέσεων θεωρούνται τα πέντε χρόνια.

Οι συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας, σύμφωνα με νομικούς, αναδεικνύουν μία εικόνα σοβαρότατης δυσλειτουργίας της έννομης τάξης με ανάλογα αποτελέσματα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την Δικαιοσύνη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: απε-μπε


Τελευταίες Ειδήσεις