Logo

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα σενάρια περί χρεοκοπίας



 
 

xreokopia_11-03-2011Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, με αφορμή τα όσα δημοσιοποιήθηκαν – κυρίως μέσω του διαδικτύου – για πτώχευση της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Ράικου ζήτησε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη εκείνων που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη.

Στο μεταξύ,  όπως αναφέρει το «Βήμα», αυξημένα ερωτήματα και αιτήματα για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Κύπρο δέχονται οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες κυρίως από μικροκαταθέτες αυτή τη φορά.

Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, που ορισμένοι έχουν επαναφέρει με αφορμή την αβεβαιότητα που προκαλεί η σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου, έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στον κόσμο και κυρίως στους μικροκαταθέτες.

Το κλίμα αυτό ενισχύεται από δηλώσεις θεσμικών παραγόντων που προκαλούν σύγχυση αλλά και από την έλλειψη κυβερνητικής παρέμβασης που θα έδινε τέλος στα καταστροφολογικά σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δίκτυο των μεγάλων εμπορικών τραπεζών όλη την εβδομάδα υπήρχε ενδιαφέρον κυρίως από μικροκαταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Η τάση αυτή κορυφώθηκε σήμερα. «Δεν υπάρχουν μεταφορές σημαντικών ποσών της τάξεως των 300-500.000 ευρώ ή μεγαλύτερων. Τα αιτήματα  είναι για ποσά της τάξεως των 20-50.000 ευρώ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Υπάρχουν πελάτες που ζητούν να στείλουμε στην Κύπρο 10-20.000 ευρώ και όταν τους εξηγούμε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα σηκώνουν τα χρήματά τους» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυξημένες είναι σήμερα οι αναλήψεις από τα τραπεζικά γκισέ της τάξεως των 2-3.000 ευρώ. «Οι μικροκαταθέτες φαίνεται πως παίρνουν να λεφτά σπίτι τους» αναφέρουν.

Εκτιμήσεις τραπεζιτών ανεβάζουν το συνολικό ποσό των εκροών που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια της εβδομάδας σε 30-50 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι το e-mail που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο με αποστολέα υποτιθέμενο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος και το οποίο περιγράφει το σενάριο επιστροφής στην δραχμή την 25η Μαρτίου και αναμεταδίδεται από διάφορα sites στο Ιντερνετ, έχει συμβάλλει σημαντικά στην διαμόρφωση κλίμα ανασφάλειας και πανικού στο ευρύ κοινό.

Προς την ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι λειτουργούν και δηλώσεις όπως αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο οποίος κατά τη σύντομη κουβέντα που είχε χθες ενώπιον των καμερών στο Προεδρικό Μέγαρο με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο είπε ότι «άμα δεν βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε».

Η φράση, που βεβαίως απηχεί σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα, ακούγεται ως κραυγή απελπισίας όταν εκφράζεται από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα. Και όσο δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πληροφόρηση ή κάποιας μορφής παρέμβαση, τα καταστροφολογικά σενάρια φουντώνουν.

Χωρίς κανείς βεβαίως από όσους τα διακινούν να εξηγεί πως πρακτικά μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή και ούτε να σημειώνει ότι δεν προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες διαδικασία εξόδου χώρας - μέλους από την ευρωζώνη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις