Logo

Η υπερθέρμανση του πλανήτη καταστρέφει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς



 
 

chncgngclmt_12-3-2011Η αλλαγή του κλίματος είναι επιζήμια για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται "κατεψυγμένοι" εδώ και χιλιάδες χρόνια, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λείψανα που βρίσκονται σε μερικά από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη αρχίζουν να εκτίθενται, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν τον πάγο και το σκληρό έδαφος να αποψύχονται.

Μερικά από τα αρχαία κειμήλια που διατρέχουν κίνδυνο, περιλαμβάνουν τάφους, χειροποίητα αντικείμενα και ανθρώπινα υπολείμματα.

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν τις περιπτώσεις ζημιών σε τρεις τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ζητούν τη σύσταση μιας παγκόσμιας οργάνωσης η οποία θα διατηρεί αρχείο των ευπαθών χώρων και θα συντονίζει τις προσπάθειες για τη διατήρηση των κειμηλίων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Δρ. Dave Reay, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, δήλωσε: «Τα ολοένα και θερμότερα κλίματα αναμένεται να οδηγήσουν σε περισσότερο λιώσιμο των πάγων, γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να αναλάβουμε δράση για την προστασία των αρχαίων θησαυρών».

«Χρειάζονται μακροπρόθεσμες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουμε τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρίσκονται σε κίνδυνο και να ερευνήσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φροντίδα τους. Πρέπει, επίσης, να εξετάσουμε τις πολιτικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της διατήρησης σημαντικών κειμηλίων», προσέθεσε ο Δρ. Reay.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν το μόνιμα παγωμένα έδαφος στα Αλτάια Όρη στην κεντρική Ασία, ο θαλάσσιος πάγος στην Αλάσκα και οι παγετώνες στα Βραχώδη Όρη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διάβρωση των ακτών που προκαλείται από την υποχώρηση των πάγων, κάνει ζημιά στα αρχαιολογικά υπολείμματα του χωριού Inuit στην Αλάσκα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός παράκτιου νεκροταφείου του τέταρτου αιώνα.

Το λιώσιμο των παγετώνων στα Βραχώδη Όρη αποτελεί επίσης κίνδυνο για τα ανθρώπινα υπολείμματα των Ιθαγενών  της περιοχής, καθώς και των τεχνουργημάτων τους, όπως είναι διάφορα εργαλεία για κυνήγι, όπλα και είδη ένδυσης.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε η αύξηση της θερμοκρασίας στα Αλτάια Όρη θέτουν σε κίνδυνο τα αναχώματα ενταφιασμών. Στην συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνονται οι μοναδικοί "κατεψυγμένοι" τάφοι στον κόσμο και είναι ο τόπος αναπαύσεως των Ευρασιατικών νομαδικών ιππέων που συνδέονται με τους σύγχρονους νομάδες της Σιβηρίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις