Logo

Έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1



 
 

xplsn_12-3-2011Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, ωστόσο αναφέρει πως το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές.

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο», δήλωσε ο Εντάνο.

«Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη», επεσήμανε.

«Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας έξω (σε σχέση με πριν και μετά την έκρηξη), όποτε θα θέλαμε όλοι να αντιδράσουν ψύχραιμα», δήλωσε ο Εντάνο.

«Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.

Τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «τραυματίστηκαν ελαφρά» από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Σύμφωνα με την Tepco, η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτιρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA.

«Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά και στα δύο εργοστάσια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

«Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει», προσθέτει.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Η εταιρεία είχε προχωρήσει στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο2, αφού έκανε το ίδιο και στο πρώτο εργοστάσιο όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.

Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.

«Δεν αντιμετωπίζουμε κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ»

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα Γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

«Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες», πρόσθεσε.

«Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλά μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας», επεσήμανε ο Γκουπτά.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. «Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο επεσήμανε επίσης ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ.

«Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν».

«Γι' αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ», υπογράμμισε.

Αγνοούνται 10.000 κάτοικοι παραθαλάσσιας πόλης

Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το μισό πληθυσμό αυτής της πόλης με περίπου 17.000 κατοίκους, μετέδωσε από τη μεριά του το πρακτορείο Kyodo.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια, ενώ προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 10.000 ανθρώπους, διευκρίνισε το NHK.

Οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι με τη βοήθεια του στρατού, προσθέτει το NHK.

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία οι νεκροί ανέρχονται σε 637, ενώ 653 άνθρωποι αγνοούνται. Όμως ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς 200 με 300 πτώματα μεταφέρονται στην πόλη Σεντάι και ακόμη 200 μεταφέρονται σε γυμναστήρια σε άλλες περιοχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: kathimerini


Τελευταίες Ειδήσεις