Logo

Ιαπωνία: Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ



 
 

japan1_13-3-2011Φόβους για νέα έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξέφρασε η Ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία αναμένει ότι ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό των 8,9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε θα ανέλθει στις 10.000.

 Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την  κυβέρνηση της Ιαπωνίας είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας που εκλύονται, ζήτημα για το οποιο οι επιστήμονες της χώρας δεν δείχνουν προς το παρόν να ανησυχούν.

 Ωστόσο, αμερικανοί επιστήμονες δεν αποκλείουν  το ενδεχόμενο ενός νέου Τσέρνομπιλ.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό ενδιαφέρον, όσον αφορά τα πυρηνικά εργοστάσια, είναι στραμμένο αυτή τη φορά  στον αντιδραστήρα 3, στον οποίο εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση υδρογόνου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου. Όμως ακόμα και στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας που εκλύονται στην ατμόσφαιρα .

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί. Με ανακοίνωσή τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

japan2_13-3-2011Θα πρέπει να σημειωθεί , ωστόσο, ότι η ραδιενέργεια που έχει εκλυθεί από τη χθεσινή έκρηξη – σημειώθηκε στο κτίριο το οποίο στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 -   είναι 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, σύμφωνα με τις μετρήσεις στην επαρχία Μιγιάγκι.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα.

Μάλιστα, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις αυτού του πυρηνικού σταθμού, αλλά από τη Φουκουσίμα.

«Το πιθανότερο να πρόκειται για μεταφορά ραδιενέργειας μέσω αέρα από τη μια επαρχία στην άλλη», τονίζουν οι ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι προς το παρόν δεν δείχνουν να ανησυχούν.

Στο μεταξύ, δήλωση σχετική με τις εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 10.000 έκανε αξιωματούχος της αστυνομίας στην ιαπωνική τηλεόραση.

Ο μέχρι τώρα επίσημος προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για 2.000 νεκρούς, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αριθμός των 600 πτωμάτων που βρέθηκαν κατά μήκος των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε.

Σημειώνεται, ότι οι αρχές εξακολουθούν να μην έχουν επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της μεγάλης σεισμικής δόνησης.

Αμερικανοί ειδικοί

«Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό».

Αυτή ήταν η εκτίμηση του Ρόμπερτ Άλβαρεζ ειδικού στον πυρηνικό αφοπλισμό του Ινστιτούτου Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.

japan3_13-3-2011Επίσης, ο Κεν Μπέρτζερον, φυσικός που εργάζεται σε μοντέλα εξομοίωσης ατυχημάτων σε αντιδραστήρες, αν είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός νέου Τσέρνομπιλ τονίζοντας: «Βρισκόμαστε σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή, Το κέλυφος προστασίας του σταθμού αυτού είναι σαφώς πιο συμπαγές από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, αλλά κατά πολύ λιγότερο από εκείνο στο Θρι Μάιλς Άιλαντ, συνεπώς μόνον το μέλλον θα δείξει».

Από την πλευρά του ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών, δείχνει να είναι πολύ πιο σίγουρος ότι «σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο» για την κάλυψη του τετηγμένου αντιδραστήρα..

Την εκτίμηση του Μπράντφορντ δείχνει να συμμερίζεται και ο Τζόζεφ Σιρισιόνε, επικεφαλής του Ploughshares Fund, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN : «Εάν αυτό συνεχισθεί, εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος των πάντων, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή».

Αντίθετα, για τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης Ίαν Χόουρ-Λέισι, που μίλησε στο δίκτυο CBS,  «μειώνεται ώρα με την ώρα, ενώ ψύχεται το πυρηνικό καύσιμο», ο κίνδυνος μιας τήξης ή μιας έκρηξης του αντιδραστήρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις