Logo

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-1



 
 

paok_13-3-2011Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στην Τούμπα κάνοντας ανατροπή και δεν επέτρεψε στους "ερυθρόλευκους" να κατακτήσουν μαθηματικά τον τίτλο τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Φωνάζουν οι φιλοξενούμενοι για το πέναλτι του Βιεϊρίνια που έκρινε το ματς, πρώτη εντός έδρας νίκη για τον "Δικέφαλο" στο πρωτάθλημα (κανονική περίοδο) μετά το 1997.

Οι "ερυθρόλευκοι" του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν πολύ καλύτεροι στο πρώτο μέρος, προηγήθηκαν μόλις στο 12' με ένα πολύ όμορφο τέρμα που είχε δημιουργό τον Ιμπαγάσα και εκτελεστή τον Τζεμπουρ, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να πετύχουν ένα ακόμα γκολ με τους Ζαϊρί και Τζεμπούρ να έχουν κλασικές ευκαιρίες.

Κόντρα όμως στη ροή του αγώνα που τον ήθελε μπλοκαρισμένο και χωρίς φαντασία στο παιχνίδι του, ο ΠΑΟΚ πέτυχε να ισοφαρίσει στην τελευταία φάση του 45λεπτου με τον Κουτσιανικούλη, ο οποίος επωφελήθηκε από διαδοχικά ατομικά λάθη στην άμυνα των Πειραιωτών, αρχικά από τον Ρόμενταλ και κατόπιν από τον Πάρντο.

Στην επανάληψη, το σκηνικό άλλαξε άρδην, με τον "Δικέφαλο" να μεταμορφώνεται αισθητά προς το καλύτερο και να πολιορκεί για ένα τέταρτο την εστία του Πάρντο για να έρθει τελικά η ανατροπή στο σκορ στο 71', με τον Βιτόλο να είναι εύστοχος στο πέναλτι που έδωσε με χαρακτηριστική ευκολία ο Κωνσταντινέας στην επαφή του Αβραάμ Παπαδόπουλου με τον Βιεϊρίνια.

Τα τελευταία είκοσι λεπτά είχαν τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ντέρμπι μεταξύ των δύο αυτών ομάδων, αφού τα δυνατά μαρκαρίσματα έδιναν και έπαιρναν, με τον ΠΑΟΚ να αντέχει την πίεση του αντιπάλου του στο τελευταίο δεκάλεπτο και να εκτοξεύεται στην τέταρτη θέση του πίνακα.

Για τον "Δικέφαλο του Βορρά" αυτή ήταν η πρώτη νίκη επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα σε αγώνα πρωταθλήματος (κανονική διάρκεια) μετά τον Οκτώβριο του 1997 και 12 σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα (5 ισοπαλιες-7 ήττες), ενώ στον αντίποδα ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη του ήττα μετά από τις 27 Νοεμβρίου (0-1 από ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) αλλά και 13 συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος, όπου μετρούσε 12 νίκες και 1 ισοπαλία σε αυτό το διάστημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η 27η νίκη για την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην Τούμπα κόντρα στον Ολυμπιακό, σε σύνολο 52 αγώνων των δυο ομάδων στην Α' Εθνική, με τους Πειραιώτες να κρατούν πάντως το εκπληκτικό σερί που έχουν από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, που τους θέλει να μην έχουν βρεθεί ποτέ πίσω στο σκορ σε ημίχρονο αγώνα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Κρέσιτς, Έτο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Σαβίνι, Γκαρσία, Βιτόλο, Φωτάκης (58' Βιεϊρίνια), Κουτσιανικούλης (68' Σαλπιγγιδης), Ίβιτς (77' Τσουκαλάς), Μουσλίμοβιτς

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ολυμπιακός: Πάρντο, Μανιάτης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ντουντού (63' Φουστέρ), Ιμπαγάσα (72' Ουρτάδο), Μοδέστο, Ζαϊρί, Ρόμενταλ (73'  Πάντελιτς),Τζεμπούρ

Γήπεδο: Τούμπας

Διαιτητής: Κωνσταντινέας (Μεσσηνίας)

Βοηθοί: Γκάγκας (Λάρισας), Καρσιώτης (Κορίνθου)

Γκολ: Κουτσιανικούλης (45'), Βιτολο (71' πεν.) /  Τζεμπουρ (12')

Κίτρινες κάρτες: Σαβίνι (32'), Βιεϊρίνια (79') /  Ιμπαγάσα (66'), Πάρντο (70'), Αβραάμ Παπαδόπουλος (80')

Κόκκινες κάρτες: -

ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο Μάκης Χάβος παρέταξε τον ΠΑΟΚ με το προσφιλές του σύστημα 4-2-3-1, αφήνοντας στον πάγκο τον Βιεϊρίνια ο οποίος προερχόταν από τραυματισμό, αλλά και τους Σαλπιγγίδη, Σνάουτσνερ.

Ο Κρέσιτς κάθησε κάτω από την εστία, οι Έτο (δεξιά) και Σαβίνι (αριστερά) έπιασαν θέση στα δύο άκρα της άμυνας, με τους Κοντρέρας και Τσιρίλο να αποτελούν το δίδυμο στην καρδιά της οπισθοφυλακής.

Οι Βιτόλο και Γκαρσία ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, ο Κουτσιανικούλης τοποθετήθηκε στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής και ο Φωτάκης στο δεξί, ενώ στην κορυφής της επίθεσης βρέθηκε ο Μουσλίμοβιτς έχοντας ως στήριγμα τον Ίβιτς.

Ίδιο σύστημα (4-2-3-1) εμπιστεύτηκε και για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Την ερυθρόλευκη εστια ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Πάρντο, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται (από δεξιά προς τα αριστερά) από τους Μανιάτη, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Μέλμπεργκ και Χολέμπας.

Οι Ντουντού και Μοδέστο ήταν οι δύο παίκτες στον άξονα με ανασταλτικές κυρίως αρμοδιότητες, με τον Ζαϊρί να καλύπτει την αριστερή πτέρυγα της μεσαίας γραμμής και τον Ρόμενταλ την δεξιά. Αιχμή του δόρατος στην επιθετική γραμμή ήταν ο Τζεμπούρ, έχοντας λίγο πιο πίσω του να τον υποστηρίζει τον Ιμπαγάσα (στον πάγκο ο Φουστέρ).

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν κυρίως παιχνίδι κέντρου χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό, και είχε μόνο να επιδείξει ένα διαγώνιο σουτ του Μουσλίμοβιτς που έφυγε άουτ (6'), όμως η συνέχεια βρήκε τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί στο γήπεδο με όπλο την καλή κυκλοφορία της μπάλας και την μεγάλη πίεση στα μπακ του ΠΑΟΚ.

"Τρομοκρατικό" χτύπημα στην Τούμπα στο ξεκίνημα...

Από αυτή την πίεση κατάφερε μάλιστα να προηγηθεί στο 12', στην πρώτη του μεγάλη φάση στην αντίπαλη εστία: ο Ιμπαγάσα έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο και με κάθετη πάσα έβγαλε τετ α τετ τον Τζεμπούρ με τον Κρέσιτς, με τον Αλγερινό -ο οποίος είχε νικήσει κατά κράτος στο σπριντ τον Σαβίνι- να στέλνει τη μπάλα στην κλειστή γωνία του Κροάτη γκολκίπερ για το 0-1.

Δύο λεπτά αργότερα, από νέο κλέψιμο της μπάλας, ο Ζαϊρί βρήκε ελεύθερο χώρο έξω από την περιοχή αλλά το σουτ του δεν ήταν καλό και κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Κρέσιτς, ενώ στο 16' ο ίδιος παίκτης έχασε ευκαιρία από αυτές που δεν... χάνονται!

Ο Ιμπαγάσα τροφοδότησε εξαιρετικά τον Ρόμενταλ, εκείνος βγήκε από τα δεξιά και με παράλληλη μπαλιά έδωσε έτοιμο γκολ στον Μαροκινό, όμως εκείνος μπροστά σε άδειο τέρμα βρήκε τη μπάλα με το... καλάμι και την έστειλε άουτ.

Στο επιθετικό ξέσπασμα των Πειραιωτών, ο "Δικέφαλος" προσπάθησε να απαντήσει στο 17' αλλά η κεφαλιά του Ίβιτς κόντραρε στον Ντουντού και έφυγε κόρνερ, ενώ στο 21' ο Βραζιλιάνος μέσος του Ολυμπιακού λίγο έλειψε να πετύχει αυτογκόλ, με απρόσεκτο μακρινό γύρισμά του προς τον Πάρντο.

Μπλοκαρισμένος ο ΠΑΟΚ, κυρίαρχος ο Ολυμπιακός

Από εκεί και πέρα, η ομάδα του Βαλβέρδε πήρε και πάλι τα ηνία του αγώνα, αφού κυκλοφόρησε περισσότερο και καλύτερα τη μπάλα ενώ έκλεισε όλους σχεδόν τους διαδρόμους προς την εστία του Πάρντο, με τους γηπεδούχους να παίζουν ανορθόδοξα με μεγάλες μπαλιές με στόχο τον Μουσλίμοβιτς.

Με την άμυνα του Ολυμπιακού να μοιάζει απροσπέλαστη για τον -κομμένο στα δυο- ΠΑΟΚ και τους φιλοξενούμενους να πηγαίνουν το παιχνίδι (πολύ μέτριο ποιοτικά) με τα δικά τους νερά, όλα έδειχναν ότι το ημίχρονο θα έκλεινε με αυτό το σκορ, όμως το τελευταίο λεπτό έκρυβε πολύ δυνατές συγκινήσεις.

Ο Κοντρέρας έκοψε, ο "Κούτσια" σκόραρε

Αρχικά ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία να κάνει το 2-0 με το σουτ του Τζεμπούρ από το ύψος της μικρής περιοχής ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Ζαϊρί από τα αριστερά (η μπάλα κόπηκε από τον Κοντρέρας πριν περάσει τη γραμμή), και στην εξέλιξη της φάσης "τιμωρήθηκε" αφού είδε την εστία του να παραβιάζεται!

Από την μακρινή μπαλιά που βγήκε, ο Ρόμενταλ απέτυχε να απομακρύνει, με τον Κουτσιανικούλη να εκμεταλλεύεται τη λανθασμένη έξοδο του Πάρντο για να κάνει το 1-1 και να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με άλλη ψυχολογία.

 

 

Σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο που παρουσιάστηκε νωχελικός στο μεγαλύτερο μέρος του, ο ΠΑΟΚ μπήκε αφιονισμένος στην επανάληψη και στα πρώτα λεπτά έβαλε τον Ολυμπιακό μέσα στα καρέ του.

Άφησε στα αποδυτήρια τον κακό του εαυτό

Στο 48' ο Πάρντο στάθηκε τυχερός αφού είδε το δοκάρι του να σταματάει το δυνατό σουτ του Έτο από πλάγια θέση δεξιά, στο 51' ο Βελγοισπανός γκολκίπερ είπε "όχι" στο τετ α τετ που είχε με τον Μουσλίμοβιτς μέσα από την περιοχή (έβγαλε σε κόρνερ με το αριστερό χέρι το πλασέ του Βόσνιου), ενώ στο 52' ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έδιωξε την τελευταία στιγμή πριν προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα ο Τσιρίλο.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός άρχισε να δείχνει σημάδια ζωής μετά το 55', με την πρώτη του καλή στιγμή στην επανάληψη να έρχεται στο 60' από στημένη φάση: εκτέλεση φάουλ του Ιμπαγάσα και κεφαλιά του Μοδέστο, που έφυγε άουτ.

Μετά από αρκετά λεπτά έντασης με αψιμαχίες των παικτών, ο Φουστέρ είχε την ευκαιρία στο 68' να απειλήσει αλλά το πλασέ του έφυγε ψηλά άουτ, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή στο σκορ.

Ανατροπή με πέναλτι και... γκρίνια

Ο Βιεϊρίνια έπεσε στη μεγάλη περιοχή υπό την πίεση του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο Κωνσταντινέας σφύριξε ένα πολύ αυστηρό πέναλτι (ο αμυντικός του Ολυμπιακού ακούμπησε ελαφριά τον Πορτογάλο) και ο Βιτόλο έστειλε στην άλλη γωνία τον Παρντο για το 2-1.

Από εκεί και πέρα το ματς έγινε υπέρμετρα σκληρό, με αμέτρητες προσωπικές μονομαχίες αλλά και "κοκκορομαχίες" μεταξύ των παικτών, με τους φιλοξενούμενους να απειλούν εκ νέου στο 82', με το σουτ του Ουρτάδο που έφτασε μετά από κόντρες στην αγκαλιά του Κρέσιτς.

Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά, με τον Ολυμπιακό να πιέζει για την ισοφάριση και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να μάχονται με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν το "τρίποντο".

Ο Χολέμπας αστόχησε, η παράδοση γκρεμίστηκε

Ο Χολέμπας είχε την ευκαιρία να γίνει ήρωας για τους Πειραιώτες κάνοντας το τελευταίο σουτ, όμως το φάουλ που εκτέλεσε στο 94' έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κρέσιτς, και έτσι ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη που τον έφερε στην 4η θέση της βαθμολογίας και μέσα στο γκρουπ για τα πλέι οφς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: sport24


Τελευταίες Ειδήσεις