Logo

Οικολογική καταστροφή από το λιώσιμο των πάγων



 
 

pagoi5_13-3-2011Οι πάγοι στο βόρειο Αρκτικό κύκλο λιώνουν και παρά τις όποιες προσπάθειες διεθνών οργανισμών τίποτα δεν μοιάζει να είναι σε θέση να σταματήσει την άνοδο των θερμοκρασιών σε ολόκληρο το πλανήτη.

 

  

 

Το Σεπτέμβριο του 2010 δύο ιστιοπλοϊκά διαγωνίστηκαν για το ποιο θα περίπλεε γρηγορότερα τον Βόρειο Πόλο χωρίς τη βοήθεια παγοθραυστικού.

Σήμερα, μερικούς μόνο μήνες αργότερα ο αγώνας αυτός προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα σε πολλούς ιστιοπλόους. Γνωρίζουν ότι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχει προχωρήσει επικίνδυνα και απειλεί το παγκόσμιο κλίμα. 

Ο Νορβηγός ιστιοπλόος Μπόργκε Ούσλαντ περιέπλευσε το Βόρειο Πόλο μόλις πριν από λίγους μήνες. Εδώ και 20 χρόνια συμμετέχει σε αποστολές στην Αρκτική και όταν αναφέρεται στο λιώσιμο των πάγων μιλά για μια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες:

«Όταν το 1990 πήγα για πρώτη φορά στον βόρειο Αρκτικό κύκλο ο πάγος είχε πάχος 3 με 4 μέτρα και ηλικία πολλών ετών. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Το 2007 εξέτασα και πάλι τους πάγους αυτή τη φορά για λογαριασμό του νορβηγικού ινστιτούτου Βορείου Πόλου. Το πάχος είχε μειωθεί στο 1,5  με 2 μέτρα. Πρόκειται για μείωση 30% μέσα σε 20 περίπου χρόνια». 

Οι πάγοι έχουν ρόλο κλειδί για το παγκόσμιο κλίμα

pagoi1_13-3-2011Με τον περίπλου του βόρειου πολικού κύκλου ο Νορβηγός ιστιοπλόος θέλησε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την σταδιακή καταστροφή που συντελείται εκεί. «Τα στατιστικά στοιχεία και τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών παραείναι αφηρημένα για τον μέσο πολίτη», λέει ο Μπόργκε Ούσλαντ.

«Στόχος είναι να εξηγήσει κανείς με απλά λόγια τι συμβαίνει με τους πάγους και ποιές συνέπειες έχει το λιώσιμο για το παγκόσμιο κλίμα: Οι πάγοι λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας. Αντανακλούν το φως του ηλίου πίσω στο διάστημα.

Όσο λιώνουν οι πάγοι το φως του ηλίου απορροφάται από τη θάλασσα με συνέπεια να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο νερό και στον αέρα, όχι μόνο στην Αρκτική, αλλά και παγκοσμίως».

«Κάποια χώρα πρέπει να ξεκινήσει…..»

Ο Ισπανός θαλασσολόγος και ειδικός σε ζητήματα του βόρειου πολικού κύκλου, καθηγητής Κάρλος Ντουάρτε πιστεύει ότι το λιώσιμο των πάγων είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο κλίμα.

pagoi_13-3-2011Απευθύνει έκκληση να μην παρατηρούμε την Αρκτική ως μια απομονωμένη περιοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα:

«Είναι ύβρις να πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε εύκολα το παγκόσμιο οικολογικό σύστημα. Προκαλέσαμε ζημιές σε πολλά οικοσυστήματα, σίγουροι ότι θα μπορούσαμε όποτε το θελήσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Και τώρα διαπιστώνουμε εκ των υστέρων ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Είναι πλέον πολύ αργά να συζητήσουμε ποιος θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για μια οικονομία με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Κάποια χώρα πρέπει να ξεκινήσει με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις