Logo

Υπέρταση: Πάσχει το 1/3 του πληθυσμού



 
 

ypertasi_14-03-2011Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η υπέρταση καθώς το 1/3 του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, με το 50% από αυτούς να μην το γνωρίζει. Από αυτούς που το γνωρίζουν, το 50% λαμβάνει θεραπεία και το άλλο 50% αδιαφορεί, ενώ την πίεση του ρυθμίζει μόνο το 12 - 15% αυτών που ακολουθούν θεραπεία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 12ο πανελλήνιο συνέδριο υπέρτασης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η υπέρταση είναι υπεύθυνη για το 65% του συνόλου των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη σύγχρονη κοινωνία, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον  γενικό γραμματέα της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Χρύσανθο Ζαμπούλη, ένα φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα.

Οι προηγούμενες γενιές λάμβαναν ημερησίως 5-6 γραμμάρια αλάτι, σήμερα όμως η κατανάλωση έχει αυξηθεί στα 9 γραμμάρια, και στην Αμερική στα 13 γραμμάρια. Ο οργανισμός λαμβάνει αλάτι από τις φυσικές τροφές γύρω στα 3 γραμμάρια και δεν χρειάζεται άλλο, τόνισε ο κ. Ζαμπούλης.

Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ενημέρωση του κοινού για το "κρυμμένο αλάτι", αυτό δηλαδή που βρίσκεται στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90% του αλατιού που λαμβάνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα και μόνο 10% είναι αυτό που βάζουμε καθημερινά με την αλατιέρα.

Η υπέρταση συνδέεται άμεσα και με την παχυσαρκία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας καθηγητής Αναστάσιος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών πάσχει και από παχυσαρκία.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το άγχος, το κάπνισμα, η ηλικία και το φύλο, καθώς οι άνδρες παρουσιάζουν πίεση σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με τις γυναίκες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-3-2011 από directNEWS.gr πηγή:enet


Τελευταίες Ειδήσεις