Logo

Αμφιβολίες για το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι καθώς η Ινδονησία μετρά νεκρούς



 
 

Indonisia_28-10-2010Αναποτελεσματικό τείνει να αποδειχθεί το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι με βάση τα γεγονότα και τις μαρτυρίες για τα τραγικά...

αποτελέσματα που προκάλεσαν τα σεισμικά κύματα τα οποία ακολούθησαν το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία και έπληξαν απομακρυσμένες περιοχές του νησιωτικού συμπλέγματος.

Το πανάκριβο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είχε τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας μετά το Ασιατικό τσουνάμι του 2004, το οποίο στοίχισε 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησία.

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Γαλλικό, αναφέρουν ότι υπήρξε επίσημη προειδοποίηση για σεισμικά κύματα μετά το σεισμό των 7,7 βαθμών, αλλά είτε έφθασε πολύ αργά είτε δεν μεταδόθηκε ποτέ στις κοινότητες που κινδύνευαν.

Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται να είναι η πιθανότερη με βάση τις μαρτυρίες όσων επέζησαν, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση για το τείχος νερού ύψους τριών μέτρων που ερχόταν κατά πάνω τους.

Χαρακτηριστικά ο 32χρονος αγρότης Μπορίντε, ανέφερε  ότι το κύμα χτύπησε το χωριό του, στο νησί Βόρειο Παγκάι, μόλις 10 λεπτά αφότου οι κάτοικοι ένιωσαν το σεισμό, λέγοντας: "Περίπου 10 λεπτά μετά το σεισμό ακούσαμε ένα δυνατό ήχο σαν κεραυνό. Βγήκαμε έξω κι είδαμε το κύμα να έρχεται. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε σε κάποιο σημείο ψηλότερα αλλά το κύμα ήταν πολύ πιο γρήγορο από εμάς." Ο 32χρονος αγρότης κατάφερε να μείνει ζωντανός γραπώνοντας ένα κομμάτι ξύλο. Αντίθετα, η σύζυγός του, όπως και τα τρία του παιδιά, χάθηκαν.

Κι ενώ εντείνονται οι συζητήσεις περί αμφίβολης αποτελεσματικότητας του συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι, την ίδια ώρα σβήνουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 379 αγνοούμενοι.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των  υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, συνεχώς ανακαλύπτονται σοροί  ακόμα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές στην Μενταουάις, που υπέστη το πλήγμα από τα σεισμικά κύματα, με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να καταστραφούν ολοσχερώς.

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τον τόπο της καταστροφής δείχνουν συγκλονισμένους πληγέντες να προσπαθούν να μαζέψουν κάποια από τα υπάρχοντά τους από τα συντρίμμια των σπιτιών τους και άλλους να αναζητούν επιζώντες.

Ο Άντε Έντουαρντ, αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην Δυτική Σουμάτρα, δήλωσε σχετικά:"Ψάχνουμε ακόμα τους αγνοούμενους. Μπορεί να βρίσκονται στους λόφους, μπορεί να έχουν θαφτεί από συντρίμμια, μπορεί να παρασύρθηκαν στη θάλασσα."

Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι, που προκάλεσε ο σεισμός των 7,7 βαθμών της Δευτέρας έχει ήδη ανέλθει στους 311, ενώ τα θύματα της έκρηξης από το ηφαίστειο Μεράπι φθάνουν στα 32.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-10-2010 από directNEWS

 

 


Τελευταίες Ειδήσεις