Logo

Στη Βουλή το ν / σ περί ευθύνης υπουργών



 
 

nomosxedio_14-3-2011Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Μια από τις βασικές αλλαγές, που εισάγει το σχέδιο νόμου στην ποινική μεταχείριση των υπουργών, αφορά το χρόνο παραγραφής των  αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι για την παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων υπουργών ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή αυτές που εφαρμόζονται για όλους τους υπόλοιπους πολίτες που παραβαίνουν το νόμο.

Επίσης, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

*η σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, που θα διενεργεί, κατόπιν παραγγελίας της Βουλής, το νομικό έλεγχο των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης, αξιολογώντας την ουσιαστική τους βασιμότητα

*η απαγόρευση κίνησης λογαριασμών, τίτλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου με απόφαση του ανακριτή και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του εισαγγελέα, όταν διενεργείται προανάκριση για κακούργημα

*η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων (καταβολή χρηματικής εγγύησης, υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή) σε εν ενεργεία ή μη υπουργό.

Σημειώνεται, ότι μετά την κατάθεσή του το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις