Logo

Νέα παρέμβαση ΔΝΤ: Επιβάλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τις φορολογικές διαφορές με το "μπαμπούλα" της υστέρησης εσόδων



 
 

Nomismat_30-10-2010Και στο εσωτερικό μας δίκαιο επιχειρεί να παρέμβει τώρα το ΔΝΤ μετά τα επαχθή φορολογικά μέτρα και τις περικοπές μισθών...

και συντάξεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση με βάση τiς δικές του επιταγές.

Το ΔΝΤ με πρόσχημα την ενδεχόμενη υστέρηση εσόδων για το 2011 προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τόσο την επίλυση των φορολογικών διαφορών όσο και τη λειτουργία των εφοριών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει τους νόμους οι οποίοι έχουν θεσπιστεί για την προστασία του πολίτη από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης ως "εμπόδια που θέτει η Δικαιοσύνη στις φορολογικές εκκρεμότητες τα οποία πρέπει να αρθούν" Μάλιστα, απαιτεί την ψήφιση των σχετικών τροποποιήσεων της νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2010 και την εφαρμογή τους το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ περιλαμβάνονται :

* Η εντατικοποίηση των ενεργειών για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών 

* Η θέσπιση εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων 

* Η προώθηση  ειδικού νόμου για τους υπαλλήλους των Εφοριών 

Οι προτεινόμενες μεταβολές στην ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του ΔΝΤ της  26ης Οκτωβρίου 2010.

Την ημέρα αυτή   δύο βασικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα και η Γερμανίδα κυρία Στέφανι Εμπλε παρουσίασαν το επίμαχο έγγραφο σε μέλη της κυβέρνησης ζητώντας, μάλιστα, την άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  "Το Βήμα" το ΔΝΤ ζητεί με το έγγραφό του :

α. να καταστεί δυνατή η αυτόματη βεβαίωση φόρου εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλει δηλώσεις 

β. να αξιοποιηθούν πλήρως τόσο οι έμμεσες μέθοδοι  ελέγχου του πραγματικού πλούτου έναντι του δηλωμένου εισοδήματος όσο και οι καταγγελίες  των πολιτών για φοροδιαφυγή και για παράνομο πλουτισμό συμπολιτών τους. 

γ. να δραστηριοποιηθούν οι 250 «ράμπο» του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο περιπτώσεων φοροδιαφυγής. 

Το ΔΝΤ,ειδικότερα, αναφέρει στο έγγραφό του: "Πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη άρση όλων των εμποδίων που ανακόπτουν την είσπραξη φόρων, ώστε να διασφαλιστείτο σωστό αποτέλεσμα στα έσοδα του 2011." Και διευκρινίζει ότι τα "εμπόδια" αυτά είναι οι αδύναμες διοικητικές διαδικασίες για τις φορολογικές προσφυγές,οι χρονίζουσες δικαστικές διαδικασίες εκδίκασης προσφυγών και οι αγκυλώσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στις φορολογικές υπηρεσίες. 

Με βάση τα παραπάνω το ΔΝΤ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση "να προωθήσει επειγόντως τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας επίλυσης φορολογικών διαφορών" και τον εκσυγχρονισμό της δικαστικής διαδικασίας για εκδίκαση όλων των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι «κάποια βήματα έγιναν".Ωστόσο, θεωρεί ότι απαιτούνται να γίνουν πολύ περισσότερα  και ζητεί συγκεκριμένα να ψηφιστεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2010 νόμος για τη ίδρυση Ειδικών Φορολογικών Δικαστηριων. Ο σχετικός νόμος θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2011. 

Ως εναλλακτικό σχέδιο, δηλαδή αντί της ίδρυσης ειδικών φορολογικών δικαστηρίων το ΔΝΤ προτείνει να διοριστεί «επαρκής αριθμός ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων, ώστε να επιλαμβάνονται αποκλειστικώς φορολογικών υποθέσεων». 

Επίσης, το ΔΝΤ ζητεί τη θέσπιση ειδικού νόμου για τους υπαλλήλους των Εφοριών. Αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010 «και να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του ως το τέλος Μαρτίου 2011». 

Ο νόμος για την αναδιάρθρωση των εφοριών θα πρέπει να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία συστήματος διαχείρισης αποδοτικότητας, την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής κατά της διαφθοράς με τη δυναμική πάταξη παραπτωμάτων περί την υπηρεσία και πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών, ώστε  να διορίζονται/προάγονται οι αποδοτικοί υπάλληλοι. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-10-2010 από directNEWS

Τελευταίες Ειδήσεις