Logo

Αϊτή: Η χολέρα απειλεί τα στρατόπεδα των πληγέντων από το σεισμό στην Πορτ-ο-Πρενς



 
 
aiti-cholera_31-10-2010Μάχη για να περιοριστεί η επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην Αϊτή και να μην εξαπλωθει στην πρωτεύουσα Πόρτ-ο-Πρενς δίνουν υγειονομικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
Άξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αριθμός αύξησης των θυμάτων έχει επιβραδυνθεί.
Ωστόσο,χθες Σάββατο, οι αρχές της Αϊτής ανακοίνωσαν επτά νέους θανάτους ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 337. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 4.764 προσβληθέντες από χολέρα οι οποίοι δέχονται ιατρικές φροντίδες. Όμως, ενδέχεται  ο απολογισμός θυμάτων και ασθενών να  είναι πολύ υψηλότερος από τις επίσημες καταγραφές, καθώς αρκετοί πολίτες της πάμπτωχης Αϊτής αποφεύγουν να πηγαίνουν σε γιατρούς.
 
Ασαφής παραμένει η αιτία  εκδήλωσης χολέρας στην Αϊτή. Σύμφωνα με καταγγελίες,υπήρξε διαρροή από σηπτικό βόθρο κυανόκρανων από το Νεπάλ στον ποταμό Αρτιμπονίτ ο οποίος μόλυνε με βακτήρια το νερό που πίνουν κάτοικοι. Η βασιμότητα αυτών των καταγγελιών  διερευνάται από την MINUSTAH, τη στρατιωτική, αστυνομική και πολιτική δύναμη του ΟΗΕ που έχει ως αποστολή την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Το επίκεντρο της επιδημίας, που ξέσπασε νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι η περιοχή στο στόμιο του Αρτιμπονίτ και συγεκριμένα η παράκτια πόλη Σεντ Μάρκ, η οποία βρίσκεται  περίπου 96 χλμ. βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα με καταστροφικές συνέπειες, καθώς εκεί ζουν 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου οι οποίοι  διαβιώνουν υπό άσχημες συνθήκες υγιεινής σε στρατόπεδα με σκηνές. Γι' αυτό και ο στόχος των υγιεονομικών αρχών και των διεθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι να περιορίσουν το ξέσπασμα της επιδημίας, προτού  φτάσει στο Πορτ-ο-Πρενς.
 
 
Στην περίπτωση πάντως που η πρωτεύουσα θα πληγεί από τη θανατηφόρα επιδημία εκτιμάται ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω και η διεξαγωγή των προσεχών εκλογών παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η διαδικασία θα γίνει κανονικά.
 
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-10-2010 από directNEWS πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες Ειδήσεις