Logo

''Ναι'' του ΣτΕ στο γκαράζ της πλατείας Αιγύπτου



 
 

ste_aigyptou_24-3-2011Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η κατασκευή πενταόροφου υπόγειου γκαράζ περίπου 400 θέσεων στην πλατεία Αιγύπτου, στην Αθήνα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η κατασκευή του γκαράζ δεν μειώνει τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας, αλλά, αντιθέτως, τον αυξάνει.

Με αυτή την παραδοχή το ΣτΕ απέρριψε με απόφασή του,  που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη,  τις προσφυγές κατοίκων, που διαμένουν γύρω από την περιοχή της πλατείας Αιγύπτου, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση:

α)απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ του 2004 με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής υπογείου γκαράζ στην εν λόγω πλατεία, και

β) της σχετικής οικοδομικής άδειας

Στις προσφυγές οι κάτοικοι και οι νομικοί τους εκπρόσωποι έθιγαν εκτός από το θέμα του υπόγειου γκαράζ και το ζήτημα του υπέργειου χώρου της πλατείας Αιγύπτου, όπου βρίσκεται η αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων της Αττικής.

Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες ζητούν και την απομάκρυνση της αφετηρίας επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, ηχορύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση, περιβαλλοντική επιβάρυνση κ.ά.

Στην απορριπτική απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι η αφετηρία των υπεραστικών δεν αποτελεί σταθμό υπεραστικών λεωφορείο και επιπλέον ότι από αυτή – όπως και από τη λειτουργία του γκαράζ –δεν μειώνεται ο κοινόχρηστος χώρος της πλατείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι επί του αιτήματος των κατοίκων για μεταφορά της αφετηρίας των υπεραστικών λεωφορείων Αττικής αναμένεται να αποφανθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Η αγωγή των κατοίκων για την απομάκρυνση της αφετηρίας συζητήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο, το οποίο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-3-2011 από directNEWS.gr

.

Τελευταίες Ειδήσεις