Logo

Ιαπωνία: Ραδιενέργεια πάνω από το επιτρεπτό όριο



 
 

jap5_25-3-2011Τους 10.000 έφθασαν οι νεκροί και τους 17.500 οι αγνοούμενοι από το μεγάλο σεισμό και το φονικό τσουνάμι που σημειώθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco, που διαχειρίζεται το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δήλωσε, σήμερα Παρασκευή, ότι  «είναι πιθανόν το κέλυφος, εντός του οποίου υπάρχουν ράβδοι πυρηνικού καυσίμου μέσα στον αντιδραστήρα 3, να έχει υποστεί ζημιές», ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε την κατάσταση «επισφαλή».

«Η κατάσταση στη Φουκουσίμα εξακολουθεί να είναι πολύ απρόβλεπτη. Εργαζόμαστε για να μην επιδεινωθεί. Οφείλουμε να παραμένουμε σε μεγάλη επαγρύπνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τους φόβους που εξέφρασε σήμερα η επιστημονική κοινότητα για ύπαρξη ρήγματος στην δεξαμενή πυρηνικού καυσίμου του εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων βασίστηκαν και σε σημερινή ανακοίνωση των ιαπωνικών αρχών, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού, που υπέστησαν εγκαύματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ψύχρανσης των αντιδραστήρων, εξετέθησαν σε επίπεδα ραδιενέργειας κατά 10.000 φορές υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

«Είναι πιθανό να υπάρχει βλάβη στον αντιδραστήρα», προειδοποίησε ο αξιωματούχος της ιαπωνικής πυρηνικής υπηρεσίας, Χιντεχίκο Νισιγιάμα αξιολογώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες :

* Έχουν εκτεθεί σε τεράστια ακτινοβολία οι πυρηνικοί μηχανικοί – είναι πάνω από 700 - που έχουν εργαστεί εκ περιτροπής στο εργοστάσιο προσπαθώντας να ανακάμψουν την υπερθέρμανση των έξι πυρηνικών αντιδραστήρων και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότησή τους.

* Το μολυσμένο νερό παρουσιάζει 10.000 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από αυτά που εντοπίζονται στο νερό του δικτύου ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος λειτουργεί κανονικά.

Η ανακάλυψη για τα πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο μολυσμένο νερό έγινε όταν δύο από τους πυρηνικούς μηχανικούς  διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με πιθανά εγκαύματα από ραδιενέργεια, όταν το ραδιενεργό νερό εισχώρησε στις μπότες που φορούσαν.

Σήμερα, εξάλλου, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Ιαπωνία ενδεχομένως να επανεξετάσει την σχεδιαζόμενη μείωση φόρων των επιχειρήσεων, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες προτεραιότητα είναι η σύνταξη και η συζήτηση στη Βουλή κατεπείγοντος προϋπολογισμού για την αρωγή των σεισμόπληκτων και την ανοικοδόμηση μέσα σε ένα μήνα.

jap6_25-3-2011Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επίσης,  μετέδωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τοσίμι Κιταζάουα ανακοίνωσε την πρόθεση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να συμβάλουν στις ρίψεις νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτροπή ενός καταστροφικού δυστυχήματος στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο.

Όσον αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Επιστημών, η ραδιενέργεια που μετρήθηκε στη διάρκεια ενός 24ωρου σε απόσταση 30χλμ βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ξεπερνά, κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, το επίσημο ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης.

Το θέμα της ραδιενέργειας έχει σημάνει «συναγερμό» στις αρχές της γειτονικής Κίνας, οι οποίες ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή ότι εντόπισαν «αφύσικα» επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο.

Πρόκειται για πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν της ανατολικής επαρχίας Φουτζιάν.

Επίσης, στην ανατολική Κίνα εισήχθησαν σε νοσοκομείο και υποβάλλονται σε ιατρική αγωγή δύο Ιάπωνες ταξιδιώτες που βρέθηκαν να έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας..

Οι δύο ταξιδιώτες, που νοσηλεύονται στην ανατολική πόλη Σουτσού, διέμεναν σε περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 200 έως 350 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις