Logo

FORMULA 1 2011: Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο πρωτάθλημα (Vid)



 
 

fia_logo_25-3-2011Αλλαγές στα δεδομένα έχουμε φέτος όσον αφορά κάποιους από τους σημαντικότερους κανονισμούς.

Mε γνώμονα την αύξηση του θεάματος και τη μείωση του κόστους, η Fia αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει τις δυνατότητες προσπεράσματος, να άρει την απαγόρευση των εντολών των ομάδων, να επαναφέρει το 107% στις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά και να εισάγει την κινούμενη πίσω πτέρυγα.                 (Δείτε τα βίντεο)

Επίσης, έχουμε επιστροφή του KERS, φυσικά της Pirelli ως νέα προμηθεύτρια ελαστικών, αλλά και την απαγόρευση τόσο του F-duct, όσο και των διπλών διαχυτών. Ας ρίξουμε όμως μια συνοπτική ματιά στα πιο σημαντικά κομμάτια:

Κινούμενη πίσω πτέρυγα
Σχεδιάστηκε για να βοηθά στο προσπέρασμα με ηλεκτρονικό έλεγχο, αλλάζοντας την κλίση της πίσω πτέρυγας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή στα δοκιμαστικά, αλλά στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν ένας οδηγός βρίσκεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πίσω από ένα άλλο μονοθέσιο, σε προκαθορισμένα σημεία της πίστας. Στη συνέχεια το σύστημα απενεργοποιείται, όταν ο οδηγός πατήσει φρένο.



Απαγόρευση του F-duct και των διπλών διαχυτών
Δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση του F-duct στα μονοθέσια, ενώ μετά από ομόφωνη απόφαση των ομάδων, έχουμε τέλος και στους διπλούς διαχύτες. Μην παραξενευτείτε βέβαια αν δείτε τις μπροστινές καταλήξεις των εξατμίσεων και σας θυμίσουν κάτι…

Επιστροφή KERS
Το Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας το είδαμε για πρώτη φορά το 2009, εξαφανίστηκε το 2010 και φέτος επιστρέφει, ως μια ακόμη προσπάθεια για βοήθεια στο προσπέρασμα. Τα συστήματα είναι ουσιαστικά τα ίδια με εκείνα του 2009, χωρίς αύξηση στην ανώτατη επιτρεπόμενη δύναμη.

Επιπλέον, το ελάχιστο βάρος των μονοθεσίων αυξήθηκε κατά 20 κιλά και είναι πλέον 640, όπερ σημαίνει ότι οι πιο μεγαλόσωμοι οδηγοί δεν πληρώνουν την ποινή κατανομής βάρους, όπως γινόταν με τα μονοθέσια που ήταν εξοπλισμένα με σύστημα KERS.



Τροχοί
Επειδή αρκετές φορές είδαμε πέρυσι ρόδες να… κάνουν βόλτες στην πίστα, έχοντας αποκολληθεί από τα μονοθέσια, αποφασίστηκε πως πρέπει να τοποθετηθεί και δεύτερο συρματόσχοινο σε κάθε τροχό, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια. Τα δύο συνδετικά, τα οποία θα συγκρατούν τους τροχούς, πρέπει να περιέχονται σε διαφορετικά μέλη της ανάρτησης.

Ελαστικά
Για πρώτη φορά μετά το 1991 η Pirelli επιστρέφει στη Formula 1, ως μοναδική προμηθεύτρια ελαστικών για την επόμενη τριετία. Η διανομή ελαστικών έχει μειωθεί για το 2011, με κάθε οδηγό να έχει στη διάθεσή του 11 αντί για 14 σετ ελαστικών για στεγνό οδόστρωμα ανά Grand Prix.

Οι οδηγοί θα παίρνουν τρία σετ ελαστικών (δύο σκληρότερης γόμας και ένα επιλογής), τα οποία θα χρησιμοποιούν στα πρώτα δύο κομμάτια των ελεύθερων δοκιμαστικών και θα πρέπει να επιλέγουν ένα σετ ύστερα από κάθε μέρος.

Επίσης, στη διάθεσή τους θα βρίσκονται άλλα οκτώ σετ ελαστικών στο υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου, μολονότι ένα σετ από κάθε γόμα θα πρέπει να επιστραφεί πριν από τα δοκιμαστικά.

Αν ένας οδηγός δεν χρησιμοποιήσει και τις δύο γόμες ελαστικών για στεγνό οδόστρωμα στη διάρκεια ενός αγώνα (χωρίς βροχή), τότε θα αποκλειστεί από τα αποτελέσματα. Εάν ένας αγώνας χωρίς βροχή διακοπεί και δεν μπορεί να αρχίσει ξανά και ένας οδηγός δεν έχει χρησιμοποιήσει και τις δύο γόμες, θα προστεθούν ως ποινή 30 δευτερόλεπτα στον χρόνο του.

Κιβώτια ταχυτήτων
Με στόχο τη μείωση του κόστους, από φέτος τα κιβώτια ταχυτήτων θα χρησιμοποιούνται σε πέντε αγώνες, αντί για τέσσερις που ήταν ως τώρα.



107%
Επιστροφή και για έναν άλλον κανονισμό, αυτόν του 107% του χρόνου στις κατατακτήριες δοκιμές. Κάθε οδηγός, ο οποίος στο Q1 δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει έναν γύρο εντός του 107% του ταχύτερου χρόνου, δεν θα εκκινεί τον αγώνα.

Εντολές ομάδων
Η απαγόρευση των εντολών των ομάδων στους πιλότους τους, έλαβε τέλος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-3-2011 από directNEWS.gr  πηγή: sportnet


Τελευταίες Ειδήσεις