Logo

Αγκάθι από το στεφάνι του Ιησού στο Βρετανικό Μουσείο



 
 

jssthrns_26-3-2011Λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας, πωλήθηκε σε Γάλλους βασιλείς και έχει περάσει τα τελευταία 200 χρόνια φυλαγμένο με ασφάλεια σε ένα βρετανικό δημόσιο κολέγιο.

Τώρα, το κειμήλιο, που θεωρείται ότι είναι ένα αγκάθι από το στεφάνι του Ιησού, πρόκειται να εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο.

Και ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πλούσια ιστορία του αντικειμένου, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την προέλευσή του.

Το αγκάθινο στεφάνι λέγεται ότι κατασχέθηκε από την Κωνσταντινούπολη γύρω στο 1200 μΧ και αργότερα πωλήθηκε στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΧ της Γαλλίας, όσο βρισκόταν στη Βενετία.

Στην συνέχεια, ο βασιλιάς Λουδοβίκος κράτησε το θρησκευτικό κειμήλιο σε ένα ειδικά κατασκευασμένο παρεκκλήσι, ενώ τα αγκάθια απ’ το στεφάνι κόπηκαν προκειμένου να  δωρίζονται στα άτομα της οικογένειας τα οποία παντρεύονταν. Κάπως έτσι λοιπόν, κατέληξε και το συγκεκριμένο κειμήλιο στη Βρετανία.

Ο Jan Graffius, επιμελητής του Βρετανικού Κολεγίου Stonyhurst - όπου βρισκόταν το αγκάθι τους 2 τελευταίους αιώνες, περιπλεγμένο με τα μαργαριτάρια της βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας - δήλωσε: «Είναι ένα απίστευτο αντικείμενο και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης του Βρετανικού Μουσείου. Είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός».

Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου θα περιλαμβάνει ιερά κειμήλια των μεσαιωνικών χρόνων, τα οποία έχουν συλλεχθεί από περισσότερα από 40 ιδρύματα, ενώ το αγκάθι θα τοποθετηθεί δίπλα σε σπάνια κειμήλια από το Βατικανό.

Ενώ η πλειονότητα των αντικειμένων χρονολογείται από το 1000 μΧ - 1500 μΧ, μερικά από τα πιο παλιά κομμάτια περιλαμβάνουν μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο που χρονολογείται μεταξύ 250 μΧ και 350 μΧ.

Η έκθεση θα ανοίξει στις 23 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και τις 9 Οκτωβρίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις