Logo

Ιαπωνία: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής



 
 

ja4_27-3-2011Η Ιαπωνία δεν αποκλείει πλέον τον κίνδυνο για  πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στο νερό του οποίου εντοπίζεται ραδιενέργεια σε επίπεδα 10 εκατομμύρια φορές επάνω από το επιτρεπτό όριο!

«Θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα»,  είπε σήμερα Κυριακή, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Με τον τρόπο αυτό ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε  ότι η απουσία προόδου στις επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι απογοητευτική.

«Είναι η χειρότερη καταστροφή που βιώνει η Ιαπωνία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνιζαν ιαπωνικοί κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εκ νέου απομάκρυνση του προσωπικού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όταν πολύ νωρίς το πρωί σήμερα μετρήθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2.

ja3_27-3-2011Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco -διαχειρίζεται το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα -   είπε ότι το επίπεδο ραδιενέργειας στα δείγματα νερού από την αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα.

Αναλυτικότερα ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας εξήγησε: «Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση.

Αυτό σημαίνει πως το πυρηνικό καύσιμο στην καρδιά του αντιδραστήρα είχε υποστεί ζημιές αμέσως μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Ανιχνεύθηκαν στα δείγματα νερού υψηλά επίπεδα καισίου και άλλες ουσίες που γενικά δεν υπάρχουν στο νερό του αντιδραστήρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου να λιώνουν.»

Για να αποτραπεί πλήρως η πυρηνική καταστροφή πρέπει επειγόντως να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.

Συνεπώς θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το κύκλωμα ψύξης το οποίο έπαψε να υπάρχει, λόγω του σεισμού και του τσουνάμι, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10.418 άνθρωποι και να αγνοούνται 17.072.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δίνοντας τηλεφωνική συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, είπε ότι η Ιαπωνία «έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

ja2_27-3-2011Οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες αν η καρδιά των αντιδραστήρων και οι ράβδοι του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου καλύπτονται με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.»

Σημειώνεται, ότι δύο εβδομάδες μετά το σεισμό και το φονικό τσουνάμι εμφανίζονται υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και στο θαλασσινό νερό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αρκετοί αντιδραστήρες δεν είναι πλέον αδιαπέραστοι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις