Logo

Κερατέα: Κορυφώνονται τα επεισόδια



 
 

keratea5_29-3-2011

Τύμπανα… πολέμου ήχησαν για άλλη μια φορά στην Κερατέα μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η κατάσταση αυτή την ώρα δείχνει να είναι κάπως πιο ήρεμη, με τους κατοίκους να βρίσκονται, ωστόσο, σε διαρκή επιφυλακή.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχουν τραυματιστεί τέσσερις αστυνομικοί, ενώ και οι κάτοκοι κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες - ένας εκ των οποίων σοβαρά. Μάρτυρες αναφέρουν, επίσης,  ότι  γύρω στις 10:15 το βράδυ σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη  έξω από το σπίτι του δημάρχου Λαυρεωτικής Κωνσταντίνου Λεβαντή.

(Δείτε βίντεο από τα επεισόδια) 

Το εμπόλεμο σκηνικό διανθίστηκε για άλλη μια φορά με δακρυγόνα, βόμβες μολότοφ και κροτίδες που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Από το πρωί της Τρίτης τα επεισόδια στην Κερατέα κορυφώθηκαν μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των κατοίκων που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

 Όλη τη μέρα και μέχρι αργά το βράδυ η Κερατέα ήταν ένα  «καζάνι» που βράζει.

Τις απογευματινές ώρες τα  επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων διεξήχθησαν σε δύο μέτωπα. Το ένα  στα πρώτα σπίτια της Κερατέας, στον περιφερειακό, που είναι παράλληλος της Λεωφόρου Αθηνών – Λαυρίου.

Το δεύτερο μέτωπο της «μάχης»  εξελισσόταν  στον κόμβο της Κακιάς Θάλασσας.

Είχε προηγηθεί ένας ανηλεής «κλεφτοπόλεμος» μέσα στην Κερατέα και στα περίχωρα, μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ανοίξουν το ρεύμα προς το Λαύριο. Αντίθετα, κλειστό από χώματα και μεγάλα κομμάτια τσιμέντου ήταν μέχρι αργά  το ρεύμα ανόδου της Λεωφόρου Λαυρίου.

Λίγο πριν, μαίνονταν στη Λεωφόρο Λαυρίου σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων, που πετούσαν μολότοφ και αστυνομικών των ΜΑΤ, οι οποίοι απαντούσαν  με δακρυγόνα και χημικά ενώ παράλληλα επιχειρούσαν  διάνοιξη της λεωφόρου Λαυρίου.

Τις αστυνομικές επιχειρήσεις  παρακολουθούσε ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., που "σάρωνε " από αέρος όλη την περιοχή.

Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν τη διάνοιξη της Λεωφόρου Λαυρίου στην Κερατέα είχε κυριολεκτικά σημάνει συναργερμός. Στην πόλη χτυπούσαν καμπάνες, οι σειρήνες ηχούσαν λες και ξεκινούσε βομβαρδισμός, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν: "Προσοχή, προσοχή! Δεχόμαστε επίθεση! Όλοι στα μπλόκα". 

(Ηχητικό Ντοκουμέντο)

                                  

Όλα ξεκίνησαν σήμερα κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, όταν σημειώθηκαν  νέα επεισόδια που πυροδότησαν την ένταση, η οποία κυριαρχεί εδώ και μήνες στην περιοχή, ενώ οι αστυνομικές αρχές φοβούνται πλέον τα χειρότερα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που διέρρευσε στον Τύπο.

Ειδικότερα, σήμερα -108η ημέρα των κινητοποιήσεων -  παραδόθηκε τα ξημερώματα στις φλόγες εκσκαφέας, με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να ανοίξουν το δρόμο στην περιοχή του Μαρκόπουλου, απομακρύνοντας τα μπάζα που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στη λεωφόρο Λαυρίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, άγνωστα άτομα πλησίασαν τον εκσκαφέα, που ανήκε στο υπουργείο Υποδομών και αφού κατέβασαν τον οδηγό του έβαλαν φωτιά.

Οι φλόγες οι οποίες τύλιξαν τον εκσκαφέα μπροστά σε αστυνομικούς και τον εισαγγελέα, που συνόδευαν το όχημα, σβήστηκαν μετά από λίγο από την πυροσβεστική.

Τα μπάζα στη λεωφόρο Λαυρίου τοποθετήθηκαν χθες από αγνώστους που με τον τρόπο αυτό έκλεισαν το δρόμο στο σημείο ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είσοδο της Κερατέας.

Σήμερα με την ίδια μέθοδο κλείστηκε και πάλι από αγνώστους ο παράδρομος της λεωφόρου Λαυρίου καθώς και η επαρχιακή οδός Αναβρύτου-Κερατέας και στις δύο κατευθύνσεις, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου.

Έτσι, ο μόνος δρόμος για το Λαύριο που είναι ανοιχτός είναι αυτός της παραλιακής Αθηνών – Σουνίου.

Μετά τις 8 το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο του Λαυρίου με την εκτεταμένη χρήση χημικών και ενός εκσκαφέα που μετακίνησε τα παλαιά οχήματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο σημείο από κατοίκους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπάρχουν πληροφορίες ότι τραυματίστηκε ένας νεαρός.

Οι κάτοικοι της Κερατέας δηλώνουν άγνοια για τα μπάζα και ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό να έγινε κατολίσθηση, από την οποία και έκλεισε ο δρόμος!

Ωστόσο, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι εδώ και ημέρες υπάρχει μια έντονη φημολογία σύμφωνα με την οποία, αυτές τις ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή νέα μηχανήματα, που θα δουλέψουν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριόκαστρου.

keratea_elikoptero_29-3-2011Έτσι, οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και για το λόγο αυτό, εκτιμούν οι αρχές, έκοψαν την πρόσβαση προς το σημείο των έργων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία δημοσίευσε «Το Βήμα», η ΕΛ.ΑΣ. εκφράζει φόβους για επιθέσεις στην περιοχή με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια γεμάτα εκρηκτικά και με ρουκέτες, που θα εκτοξεύονται από τους γύρω λόφους.

Στην έκθεση αυτή, που συντάχθηκε στις 18-2-2011, η ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ άλλων:

*υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν κάθε κίνηση της αστυνομίας, αποδίδοντας τη διαρροή των πληροφοριών σε δύο απόστρατους και έναν εν ενεργεία αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας,

*εκτιμά ότι στα επεισόδια εκτός από τους κατοίκους συμμετέχουν ομάδες αναρχικών και αλλοδαπών (Αλβανών) καθώς και ένας πυρήνας επιτροπής κυνηγών και τέως μελών των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

*ζητάει να κλείσουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Κερατέας.

         

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις