Logo

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Το Σάββατο το στερνό αντίο



 
 

iakovos-Kampanelhs_29-3-2011Το Σάββατο στις 11.30 π.μ. στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης φίλοι και συγγενείς θα πουν "το ύστατο χαίρε" στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή στο B' νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε θεατρικός συγγραφέας και Ακαδημαϊκός  και ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς του 20ου αιώνα. 

Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν: "απεβίωσε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 και ώρα 13.50, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του ομίλου ΥΓΕΙΑ μετά από δίμηνη νοσηλεία".

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στην Νάξο το 1922 και σπούδασε σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Στην κατοχή ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» από το 1943 έως το τέλος του πολέμου(1945). Η εμπειρία του αυτή υπήρξε καθοριστική για τη ζωή του και επηρέασε όλο το έργο του.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα ήρθε σε επαφή με το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν: «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» θα γράψει αργότερα.

Το 1950 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως θεατρικός συγγραφέας και γρήγορα οι κριτικοί τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Το πρώτο του θεατρικό έργο είναι ο «Ο χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 50 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.

Το θεατρικό του έργο «Η Αυλή των θαυμάτων» (1957), είναι το πρώτο που μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και το 1961 ανεβαίνει στο Workshop Theatre του Λονδίνου.

Από το 1960 έως το 1966 η μία θεατρική επιτυχία διαδέχεται την άλλη και πολλά έργα του μεταφράζονται και ανεβαίνουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως , Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία.

Παράλληλα γράφει στίχους, που μελοποιούνται από γνωστούς συνθέτες, και αρθρογραφεί στις εφημερίδες "Ελευθερία" (1963-65), "Ανένδοτος" (1965-66) και από το 1975 στα "Νέα".

Διασκεύασε πολλά θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής Κάρολος Κουν.

Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου.

Ιδιαίτερα σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του, ως σεναριογράφου στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς συνυπογράφει με το Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, αντίστοιχα, τις ταινίες «Ο Δράκος» και  «Στέλλα».

Επίσης έγραψε τα σενάρια για τις κινηματογραφικές ταινίες "η Αρπαγή της Περσεφόνης" σε σκηνοθεσία του Γρρηγόρη Γρηγορίου και "Κορίτσια στον ΄Ηλιο" σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Σκηνοθέτισε τις ταινίες «Το κανόνι και τ' αηδόνι» και «Η Χιονάτη και τα Εφτά γεροντοπαλίκαρα».

Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Η Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Η Ηλικία της νύχτας", "Το Παραμύθι χωρίς όνομα", "Η Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".

Επίσης συνέγραψε και το βιβλίο "Μαουτχάουζεν" τους στίχους του οποίου μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2011 από directNEWS.gr



Τελευταίες Ειδήσεις