Logo

Γιατί μας πιάνουν κράμπες στα πόδια;



 
 

krampa_03-11-2010Οι κράμπες είναι πολύ ενοχλητικές και συνήθως τις παθαίνουμε εντελώς ξαφνικά όσο κάνουμε κάποιου είδους σωματική...

άσκηση ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις κράμπες στα πόδια και μία από αυτές είναι η αφυδάτωση. Οι μύες που δεν ενυδατώνονται αρκετά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και αν δεν λάβουν αρκετά μέταλλα, θα πάθουν κράμπα. Η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης είναι το νερό ενώ η καφεΐνη και το αλκοόλ προκαλούν αφυδάτωση.

Τα παραπάνω κιλά είναι ακόμα μία σημαντική αιτία για τις κράμπες, καθώς το επιπλέον βάρος που αναγκάζονται να κουβαλούν οι μύες κουράζουν εύκολα τα πόδια. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το βάρος μας σε κανονικά επίπεδα.

Η γυμναστική κάνει καλό, αλλά αν γυμναζόμαστε χωρίς πρώτα να έχουμε κάνει προθέρμανση, μπορεί να τραυματιστούμε άσχημα. Αυτό συμβαίνει επειδή υποβάλλουμε τους μύες μας σε έντονη δραστηριότητα χωρίς να τους έχουμε δώσει πρώτα το περιθώριο να χαλαρώσουν. Αυτές οι έντονες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη οξυγόνου στους μύες, με αποτέλεσμα να συσταλθούν απότομα και να πάθουμε κράμπα.

Είναι δυνατόν όμως, να μας πιάσει κράμπα ακόμα κι όταν δεν κάνουμε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα. Κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν κράμπες ενώ είναι καθιστοί ή ακόμα κι όταν σηκώνονται.

Μπορούμε ωστόσο να αποφύγουμε τις κράμπες στα πόδια, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα:

Πρέπει να πίνουμε έξι με οχτώ ποτήρια νερό καθημερινά, καθώς αυτό θα μας κρατήσει ενυδατωμένους. Δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε πρώτα για να πιούμε νερό, καθώς η δίψα είναι ένδειξη αφυδάτωσης.

Πρέπει επίσης, να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε ποτάσιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Η έλλειψη αυτών των μετάλλων από την διατροφή μας, θεωρείται ένα από τα βασικά αίτια που παθαίνουμε κράμπες.

Όταν μας πιάνει κράμπα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να τρίψουμε την περιοχή που μας πονάει. Τέλος, μπορούμε και να χρησιμοποιήσουμε τοπικά μια αλοιφή που θα βοηθήσει να ζεσταθεί ο πιασμένος μυς και θα απαλύνει τον πόνο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις