Logo

Νέο ατομικό ρολόι ανιχνεύει τις αλλαγές στη βαρύτητα της Γης !



 
 

tmcclck_5-4-2011Ένα νέο ατομικό ρολόι, το οποίο είναι το πιο ακριβές που κατασκευάστηκε ποτέ, δημιουργήθηκε από μία ομάδα Ιαπώνων ειδικών.

Το ρολόι με το “οπτικό δικτυωτό πλέγμα” είναι τόσο ευαίσθητο που μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και τις αλλαγές στη βαρύτητα της Γης, ενώ θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μετρούν τον χρόνο με 17 ψηφία.

Επίσης, θα βελτιώσει θεαματικά τα συστήματα εντοπισμού GPS και θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει ακόμα και τις πιο μικρές υψομετρικές διαφορές.

Τα ατομικά ρολόγια χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της Διεθνούς Ατομικής Ώρας, ή της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας, οι οποίες είναι πιο ακριβείς από την ώρα Γκρίνουιτς, την οποία επικαλούνται οι περισσότεροι από εμάς.

Με τα χρόνια, όμως, ακόμη και τα ατομικά ρολόγια χάνουν την ακρίβειά τους και πρέπει να προσαρμοστούν, προκειμένου να καλύψουν τα χαμένα κλάσματα του δευτερολέπτου. Το νέο ατομικό ρολόι, ωστόσο, είναι πολύ πιο σταθερό, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να προσαρμόζεται τόσο συχνά.

Ο καθηγητής Victor Flambaum, ένας από τους δημιουργούς του ρολογιού, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα αυτής της εργασίας, μπορούμε να μετρήσουμε τώρα τη συχνότητα των ατομικών ρολογιών με την ακρίβεια 17 ψηφίων. Το ατομικό ρολόι μας είναι τόσο ακριβές που μπορεί να αισθανθεί ακόμη και τις διαφορές ως προς την βαρυτική δυναμική της Γης».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις