Logo

Η νηστεία μιας μέρας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη



 
 

fstng_5-4-2011Μία νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι το να μένει κανείς τακτικά μια μέρα χωρίς φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Οι γιατροί μελέτησαν την υγεία και τις συνήθειες περισσότερων από 200 κατοίκων στην πολιτεία της Γιούτα, στην Αμερική, όπου η νηστεία για τουλάχιστον μία ημέρα το μήνα αποτελεί τρόπο ζωής για πολλούς Μορμόνους.

Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν στένωση των αρτηριών στο 75% των ατόμων που δεν νήστευαν καθόλου. Αντίθετα, από φραγμένες αρτηρίες υπέφερε το 63% από αυτούς που είπαν ότι αγνοούσαν συχνά γεύματα.

Η νηστεία επίσης αποδείχτηκε ότι μειώνει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας.

Για να εξασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα δεν οφείλονταν μόνο στον υγιή τρόπο ζωής όσων νήστευαν, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους που δεν νήστευαν τακτικά.

Τα συγκεκριμένα άτομα δεν έφαγαν ούτε ήπιαν τίποτα εκτός από νερό για 24 ώρες και, στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε μια σειρά ιατρικών ελέγχων, ενώ είχαν, επίσης, παρακολουθηθεί όσο έτρωγαν κανονικά.

Οι ιατρικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι η νηστεία προκαλεί μια σημαντική αύξηση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης – μια ορμόνη που θεωρείται υπεύθυνη για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και του κάψιμου λίπους – καθώς τα επίπεδα της ορμόνης αυτής, αυξήθηκαν 13 φορές στις γυναίκες και 20 φορές στους άνδρες.

Η νηστεία έκανε τα επίπεδα της χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα να αυξηθούν, αλλά επέστρεψαν και πάλι στα φυσιολογικά τους επίπεδα μετά το τέλος της.

Οι γιατροί, ωστόσο, τονίζουν ότι χρειάζεται να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, πριν μπορέσει η νηστεία να αρχίσει να συνταγογραφείται στους ασθενείς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις