Logo

Λονδίνο: Η ανάκριση του αστυνομικού που τραυμάτισε θανάσιμα διαδηλωτή



 
 

Simon-Harwood1-5-4-2011«Η ώθηση που χρησιμοποίησα δεν είχε τόσο μεγάλη δύναμη  ώστε να προκαλέσει αυτό που συνέβη».

Αυτό υποστήριξε σήμερα Τρίτη ενώπιον του ανώτερου δικαστή Πίτερ Θόρντον ο αστυνομικός Σάιμον Χάργουντ, ο οποίος δήλωσε «κατάπληκτος» και «συγκλονισμένος», επειδή αφού έσπρωξε και κτύπησε με γκλομπ τον εφημεριδοπώλη Ίαν Τόμλινσον εκείνος έπεσε στο έδαφος και αργότερα απεβίωσε.

    (Δείτε το βίντεο)

Το περιστατικό είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2009 στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στους G20.

Αυτές τις ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια ανάκριση – ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη - του αστυνομικού Σάιμον Χάργουντ, στο πλαίσιο της οποίας καταθέτουν μάρτυρες, υποβάλλονται προς κρίση αποδεικτικά στοιχεία  και άλλα ντοκουμέντα και δίνονται εξηγήσεις από τον ανακρινόμενο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian χθες Δευτέρα, ο Σάιμον Χάργουντ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα, όπου η ανάκριση  διεξάγεται με την παρουσία ακροατηρίου.

Ο αστυνομικός απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση βίας είπε: «Μας εξηγούσαν ότι είναι στο χέρι του κάθε αστυνομικού να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει βία – όταν πρόκειται για λογική χρήση βίας πρέπει δίνουμε εξηγήσεις..»

Σήμερα, ο αστυνομικός, όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι ο 47χρονος εφημεριδοπώλης αποτελούσε κίνδυνο για τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλο παραδέχθηκε: «Όχι δεν το πιστεύω».

Συγκεκριμένα ο Χάργουντ υποστήριξε ότι κινήθηκε προς τα εμπρός για να χτυπήσει τον Τόμλινσον επειδή πίστεψε ότι παρέμενε προκλητικός ενόψει των αιτημάτων των αστυνομικών να κάνει στην άκρη.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι είδε ένα σκυλί να δαγκώνει το πόδι του Τόμλινσον και έναν άλλο αστυνομικό να σπρώχνει τον εφημεριδοπώλη.

Των εξηγήσεων του Χάργουντ είχε προηγηθεί η κατάθεση του αστυνομικού επιθεωρητή Τίμοθι Ουίλλιαμς ο οποίος ανέφερε ότι για τη διαδήλωση ενάντια στους G20 είχε δοθεί γενική εντολή από τον ανώτερό του να «αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές δυναμικά».

Μάλιστα, ο αστυνομικός επιθεωρητής έδωσε την εικόνα της κλιμακούμενης βίας με τους αστυνομικούς να δέχονται επιθέσεις από διαδηλωτές.

Ωστόσο, από τη διαδικασία της ανάκρισης προέκυψε ότι η βρετανική αστυνομία δεν είχε καταγράψει, όπως είχε υποχρέωση, στα τηρούμενα ειδικά σημειωματάρια τη χρήση βίας κατά του Τόμλινσον.

Ο Χάργουντ δικαιολόγησε τη μη καταγραφή του συμβάντος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και η αστυνομία έμαθαν για πρώτη φορά ότι ο Τόμλινσον πέθανε από τα ρεπορτάζ και τις εικόνες που πρόβαλε η τηλεόραση μια εβδομάδα μετά το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούλιο η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος αποφάσισε να μην ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του Χάργουντ, όμως η απόφαση αυτή υπόκειται σε έφεση.

Την περασμένη Τρίτη που ξεκίνησε η ανακριτική διαδικασία ο δικαστής Πίτερ Θόρντον διευκρίνισε ότι στην υπόθεση υπάρχει ένα είδος «αντιπαράθεσης» που οφείλεται στην ύπαρξη διαφορετικών ιατρικών εκδοχών, από τρεις παθολόγους, για τα αίτια θανάτου του Τόμλινσον.

Αναλυτικότερα, ο γιατρός Φρέντυ Πάτελ, που έκανε την πρώτη μεταθανάτια εξέταση του Τόμλινσον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εφημεριδοπώλης πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Αντίθετα, δύο άλλοι γιατροί ο Νατ Κάρει και ο Κέννεθ Σέροτς, παρουσίασαν ως αιτία θανάτου την εσωτερική αιμορραγία.

Ακόμη, ο άνθρωπος που βιντεοσκόπησε την επίθεση του Χάργουντ προς τον Τόμλινσον και παρέδωσε το σχετικό υλικό στην εφημερίδα Guardian, κατέθεσε ότι είδε τον αστυνομικό να σπρώχνει βίαια τον Τόμλινσον χωρίς εκείνος να αντισταθεί  ή  να επιτεθεί.  

Μετά το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας, που συνεχίζεται, ο Χάργουντ – παραμένει στη θέση του αστυνομικού με αναστολή της δράσης του - θα τεθεί υπό την κρίση της μητροπολιτικής αστυνομικής πειθαρχικής επιτροπής.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις