Logo

Θεσσαλονίκη: Παγίδευαν ATM με τη μέθοδο cash trapping



 
 

atm_10-4-2011Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν, σήμερα Κυριακή, δύο αλλοδαποί ηλικίας 23 και 25 ετών που είχαν "ρημάξει" τα ATM  τραπεζών της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, οι νεαροί παγίδευαν με τη μέθοδο "cash trapping" τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και έκλεβαν χρήματα από τους λογαριασμούς των καταθετών.

Την υπόθεση εξιχνίασαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πυλαίας οι οποίοι, αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών, προχώρησαν στη διακριτική επιτήρηση τραπεζικών υποκασταστημάτων και κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης κατάφεραν να πιάσουν τους δράστες επι τω... έργω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, το σχέδιο δράσης της εγκληματικής ομάδας εξελισσόνταν ως εξής:

"Τα μέλη της σπείρας, βραδινές συνήθως ώρες, μετέβαιναν σε Τραπεζικά Υποκαταστήματα διαφόρων περιοχών της πόλης, όπου τοποθετούσαν αυτοσχέδιο επιπρόσθετο απομιμητικό πορτάκι στην έξοδο χρημάτων των ΑΤΜ, το οποίο προηγουμένως είχαν επενδύσει με ισχυρή κόλλα διπλής όψεως.

Οι πελάτες-θύματα που εν αγνοία τους χρησιμοποιούσαν τα παγιδευμένα μηχανήματα ανάληψης, παρατηρούσαν μεν ότι η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους γινόταν κανονικά, αδυνατούσαν δε, λόγω μη εξόδου από τη σχισμή, να παραλάβουν τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται, θεωρώντας ότι τα μηχανήματα είναι χαλασμένα.

atm3_10-4-2011Στη συνέχεια, οι δυο δράστες, οι οποίοι από μικρή απόσταση παρακολουθούσαν την εξέλιξη της συναλλαγής, μετά την απομάκρυνση των θυμάτων τους, κατευθύνονταν στα παγιδευμένα ΑΤΜ και αφού αποκολλούσαν το επιπρόσθετο απομιμητικό εξάρτημα, αφαιρούσαν τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών."

Με τον τρόπο αυτό οι δύο αλλοδαποί "χτύπησαν" 15 ATM - 14 τελεσμένες παγιδεύσεις και μια σε απόπειρα - χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται  στις οδούς Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Παύλου Μελά και στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Στο σπίτι που διέμεναν οι συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα... σύνεργα της δουλειάς, δηλαδή ελάσματα, κολλητικές ταινίες, κρουστικό δράπανο, μεταλλικό κοπίδι, σιδεροπρίονο και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

Σημειώνεται, ότι μετά τη σύλληψη η αστυνομία σχημάτισε σε βάρος των δύο αλλοδαπών δικογραφία για τις πράξεις "σύσταση και συμμορία" και "διακεκριμενη κλοπή".

"Φύλαγε τα ρούχα σου..."

Στο μεταξύ με αφορμή την εξάρθρωση της διμελούς σπείρας, η αστυνομία δίνει χρήσιμες οδηγίες, ώστε οι πολίτες να μην πέφτουν  θύματα των επιτήδειων.

Αναλυτικότερα ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ. οι αστυνομικές αρχές συμβουλεύουν:

- Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

- Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

- Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

- Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

- Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.

atim2_10-4-2011- Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.

- Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

- Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

- Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.

- Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

- Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

    ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις