Logo

"Επικίνδυνα" τα οικολογικά αυτοκίνητα;



 
 

oikologika_autokinita_11-04-2011Τα πράσινα αυτοκίνητα συνιστούν λύση όχι μόνον κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, άλλα και κατά της ηχορύπανσης στις πόλεις.

Μήπως όμως ο θόρυβος των αυτοκινήτων είναι τελικά απαραίτητος;

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής λέσχης αυτοκίνητου VCD 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ηχορύπανσης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του θορύβου.

Οι ενώσεις τυφλών όμως επικεντρώνονται σε μια άλλη πτυχή του θέματος: ο θόρυβος του αυτοκινήτου είναι μια προειδοποίηση για τον πεζό και χωρίς αυτή υπάρχει ο φόβος να αυξηθούν τα ατυχήματα στις πόλεις.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσβίκαου της Δυτικής Σαξονίας, Βόλφκανγκ Φόκεν, ο οποίος ειδικεύεται στο πεδίο της οικονομικής οχημάτων, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες:

«Πιστεύω πως ο κίνδυνος ατυχημάτων θα αυξηθεί στις περιοχές χαμηλής ταχύτητας».

Ενσωμάτωση τεχνικών θορύβων;

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ ο νόμος προβλέπει ενσωμάτωση τεχνικών θορύβων στα ηλεκτροκίνητα.

Η ιαπωνική Toyota έχει προσλάβει ειδικούς για να δώσουν ήχο στα νέα, αθόρυβα αυτοκίνητα. Η Nissan από την άλλη βρήκε μια διαφορετική λύση: οι αγοραστές του ηλεκτροκίνητου Nissan Leaf μπορούν να επιλέξουν το μοντέλο που διαθέτει ενσωματωμένο μεγάφωνο και το οποίο ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο τρέχει με λιγότερα από 20χλμ./ώρα.

Σίγουρο είναι ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι κάτι καινούργιο και συνεπώς πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στον καινούργιο ήχο.

Ο Πασκάλ Τέλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας για την Ακουστική των Οχημάτων στο Ινστιτούτο Φραουνχόφερ στη Στουτγάρδη, υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα υφίσταται μόνο στις χαμηλές ταχύτητες, στις οποίες ούτως ή άλλως ο οδηγός πρέπει να είναι σε θέση να ακινητοποιήσει το όχημα αμέσως μόλις δει πως ένας πεζός είναι πολύ κοντά»

Ο ήχος των νέων αυτοκινήτων ανήκει στο ερευνητικό πεδίο του καθηγητή Φόκεν. Ο ίδιος επισημαίνει: «Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να κάνουμε τα αυτοκίνητα αθόρυβα, αλλά να τα κάνουμε εύηχα».

Ποιός και πόσο δυνατός θα είναι ο ήχος των νέων αυτοκινήτων δεν είναι ακόμα δεδομένο, σίγουρο πάντως είναι ότι σιγά-σιγά θα γίνει και αυτός μέρος της καθημερινότητάς μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-4-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις