Logo

Πλήρωσε 70 εκατομμύρια δολάρια για τις δωροδοκίες στην Ελλάδα



 
 

DePuy_johnson_2_11-4-2011Το ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ συμφώνησε να καταβάλει η εταιρεία "Johnson & Johnson"στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σ' αυτήν την ενέργεια, προκειμένου να κλείσουν οι σε βάρος της έρευνες και να μην παραπεμφθεί σε δίκη για περιπτώσεις δωροδοκίας στο εξωτερικό.

Αντίθετα, στην Ελλάδα ανοικτή παραμένει σχετική δικαστική έρευνα με εμπλεκόμενους συνολικά 12 γιατρούς του ΕΣΥ,  οι οποίοι διώκονται, καθώς φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν από τη θυγατρικη της "Johnson & Johnson", “De Puy Internasional”, προκειμένου να προωθήσουν τα δικά της ορθοπεδικά υλικά.

Ειδικότερα, η "Johnson & Johnson"είναι η πρώτη φαρμακοβιομηχανία, η οποία συμφώνησε να συμβιβαστεί, από τότε που η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να ξεκινήσει τη διεξαγωγή έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο για τις πρακτικές του φαρμακοβιομηχανικού κλάδου.

Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει, το Νοέμβριο του 2009, ότι θα ασκούσε διώξεις σε εκείνες τις εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας, που επιχειρούν να δωροδοκήσουν ξένους αξιωματούχους, ώστε τα προϊόντα τους να τύχουν διακριτικής μεταχείρισης.

Ειδικότερα, από το έτος 1998 και έκτοτε οι θυγατρικές εταιρίες της Τζόνσον & Τζόνσον κατηγορήθηκαν ότι δωροδοκούσαν γιατρούς:

*στην Ελλάδα για να επιλέγουν τα δικά τους χειρουργικά εμφυτεύματα

* στη Ρουμανία για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα.

*στην Πολωνία, όπου φέρονται να δωροδοκήθηκαν και διευθυντές νοσοκομείων, για να αποσπούν συμβόλαια, και

*στο Ιράκ για να κερδίσουν 19 κρατικές συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Πετρέλαιο αντί Τροφίμων του ΟΗΕ.

DePuy_johnson_1_11-4-2011Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, πρόσφατα, η Εισαγγελέας Εφετών Άννα Ζαϊρη παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας να ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά 6 γιατρών του ΕΣΥ για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αναφορικά με την  εμπλοκή τους στο σκάνδαλο προμήθειας ορθοπεδικών υλικών από την “De Puy".

Πρόκειται για δικογραφία που αφορά  τέσσερις γιατρούς από την Αθήνα και δύο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μετά τις διώξεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος θα συνεχίσει τη δικαστική έρευνα.

Επίσης, τον περασμένο Ιανουάριο είχαν απαγγελθεί οι ίδιες κατηγορίες κατά ακόμα 6 γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, οι οποίοι φέρονται να λάμβαναν επί σειρά ετών τεράστια χρηματικά ποσά, για να επιλέγουν ορθοπεδικά υλικά της συγκεκριμένης θυγατρικής της "Johnson & Johnson".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις