Logo

Βόρειο Σέλας: Εντυπωσιακές εικόνες (vid)



 
 

aurora_12.4.2011Με υπομονή για πολλά χρόνια και αναμονή σε θερμοκρασίες κάτω των -32 βαθμών Κελσίου, ο Νορβηγός φωτογράφος Terje Sorgjerd, κατάφερε να απαθανατίσει εντυπωσιακά στιγμιότυπα του φαινομένου Aurora Borealis, γνωστού ως Βόρειο Σέλας.


Ο Sorgjerd τράβηξε περισσότερες απο 22.000 φωτογραφίες μέσα σε μία εβδομάδα παραμονής στην άγρια φύση της βόρειας Νορβηγίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα βίντεο με την χρονική εξέλιξη του φαινομένου. Μεταφέροντας 41 κιλά κατασκηνωτικού και φωτογραφικού εξοπλισμού, άρχισε να ταξιδεύει στην περιοχή στα μέσα Μαρτίου. Στις φωτογραφίες του αποτυπώνεται αυτό που ονομάστηκε το πιο εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας των τελευταίων ετών.

Το φαινόμενο δημιουργείται από τον βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα σωματίων φορτισμένων από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα φορτισμένα αυτά σωμάτια, που αποτελούνται κυρίως από πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια, εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρόνια να εγκλωβίζονται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους και οι πυρήνες του υδρογόνου να διεισδύουν μέσα στην ατμόσφαιρα, κοντά στους μαγνητικούς πόλους. Στο Βόρειο Πόλο, το φαινόμενο ονομάζεται Aurora Borealis (Βόρειο Σέλας) και στον Νότιο Πόλο Aurora Australis (Νότιο Σέλας).

Βασικό χρώμα είναι το λευκό, όμως παρατηρούνται και άλλα χρώματα, ανάλογα με την σύσταση της ατμόσφαιρας στα διάφορα ύψη. Το οξυγόνο σε ύψος 96 χλμ δίνει ένα γκριζοκίτρινο χρώμα. Σε υψηλότερα στρώματα παρατηρείται το κόκκινο ενώ το άζωτο παράγει το μπλε χρώμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις