Logo

Νέο email σπέρνει πανικό στην κυβέρνηση



 
 

email_20-4-2011Νέο κινδυνολογικό e-mail για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε την εμφάνισή του, αναστατώνοντας το Χρηματιστήριο της Αθήνας και την αγορά ελληνικών ομολόγων!

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε, το βράδυ της  Μ. Τετάρτης, τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτή τη φορά το ηλεκτρονικό μήνυμα που προκάλεσε ανησυχία στην χρηματοπιστωτική αγορά έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του, θα γίνει το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής για το θέμα που ανέκυψε: «Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε επειγόντως από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες.

Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφόρηση του "Βήματος", το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εντοπίσει τους αποστολείς του ηλεκτρονικού μηνύματος, οι οποίοι δεν φρόντισαν να συγκαλύψουν τα ίχνη τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο στελέχη διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, που εκτελούν καθήκοντα διαπραγματευτή και φέρονται να εργάζονται στο Λονδίνο.

Οι δύο διαπραγματευτές, που δεν είναι ελληνικής καταγωγής, μια ώρα πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθήνας απέστειλαν το επίμαχο e-mail που έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Η εισαγγελική έρευνα και το πρώτο e-mail

Αμέσως μετά τη διαβίβαση του επίμαχου e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στις εισαγγελικές αρχές η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ( προκαταρκτικής εξέτασης) .

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» με την αποστολή του e-mail, καθώς και ποιοι είναι αυτοί που το συνέταξαν και το διακίνησαν μέσω του διαδικτύου.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας στον επικεφαλής του οποίου διαβιβάσθηκε η παραγγελία της κ. Ράϊκου.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι μια ώρα πριν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, το οποίο μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο κινούνταν διστακτικά ανοδικά, έφθασε σε χρηματιστηριακά γραφεία, καθώς και σε γραφεία μεγάλων επενδυτών ένα e-mail από μεγάλη επενδυτική τράπεζα, το οποίο προέβλεπε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις αργίες του Πάσχα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε τη Μ. Τετάρτη με απώλειες, χάνοντας 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από τις 11 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ένα ανάλογου τύπου e-mail είχε διακινηθεί μέσω διαδικτύου τον προηγούμενο μήνα.

Σε εκείνο το ηλεκτρονικό μήνυμα ένας δήθεν ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος υποστήριζε ότι θα γίνει αιφνίδια αναδιάρθρωση χρέους την Παρασκευή 25 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε και τότε κατόπιν εισαγγελικής εντολής το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσε ότι συντάκτης και αρχικός αποστολέας του ηλεκτρονικού μηνύματος ήταν ένας τορναδόρος   από το Ηράκλειο Κρήτης.

Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του e-mail που φέρεται να συνέταξε ο τορναδόρος από το Ηράκλειο είναι άλλα εννέα άτομα τα οποία συνετέλεσαν στην ταχύτερη διάδοση - διασπορά της ψευδούς είδησης στο διαδίκτυο.  

Τώρα φαίνεται πως άλλος ένας… τορναδόρος «χτύπησε» την ελληνική οικονομία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το μήνυμα φέρεται να προέρχεται από το city του Λονδίνου και ως αποστολέας του εμφανίζεται κάποιος trader Πολ Μος από μεγάλη επενδυτική τράπεζα, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις