Logo

Περαίωση και για τα αυθαίρετα



 
 

authereta_23-4-2011Σχέδιο για πολεοδομική «περαίωση» των αυθαιρέτων, ανάλογο με αυτό της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, ετοιμάζεται να προωθήσει μετά το Πάσχα η κυβέρνηση.

Στόχος είναι  η εισροή στα κρατικά ταμεία, μέχρι το 2015, από 1,5 έως 2,5 δις ευρώ από τα πρόστιμα που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων.

Οδηγό για τα κυβερνητικά σχέδια θα αποτελέσουν οι νεοσυνταχθέντες δασικοί χάρτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των αυθαίρετων κτισμάτων.

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτοι δασικοί χάρτες στην ιστορία της χώρας αναρτήθηκαν πρόσφατα και αφορούν τις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα.

Οι χάρτες αυτοί έδειξαν πολλές καταπατήσεις και πολεοδομικές παρανομίες. Έτσι, με τη δημοσιοποίηση, μέσα στους προσεχείς μήνες, ανάλογων χαρτών από άλλες περιοχές, εκτιμάται ότι θα έρθουν στο φως όλες οι περιπτώσεις πολεοδομικής αυθαιρεσίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές για τον αριθμό των αυθαίρετων ακινήτων, υπολογίζεται ότι αυτά ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο σε όλη τη χώρα, όπου εκτιμάται ότι εξακολουθούν να κτίζονται περί τα 40.000 αυθαίρετα.

Ειδικότερα, το θέμα των αυθαιρέτων τέθηκε επί τάπητος τη Μεγάλη Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Έθνος», η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει δραστικά τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, ώστε να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν στην «περαίωση».

Σύμφωνα τις ρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων πληρώνοντας πρόστιμα που θα είναι αισθητά μειωμένα, σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα, δεν θα ανησυχούν για επιπλέον κυρώσεις για πολλά χρόνια.

Πιθανότατα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η χρονική περίοδος της «τακτοποίησης» θα διαρκεί μέχρι και 40 έτη, όπως συνέβη και με τους ημιυπαίθριους, ενώ τα ποσά των προστίμων και για τα αυθαίρετα θα κατευθύνονται προς το «Πράσινο Ταμείο».

authaireta1_23-4-2011Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κλιμακωτά πρόστιμα, που θα προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τα οικονομικά αδύναμα στρώματα και δεν αποκλείεται να είναι μειωμένα και κατά 70% των ποσών που καταβάλλονται σήμερα από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν η Πολεοδομία κατόπιν ελέγχου βεβαιώσει παρανομία, τότε με βάση τα σήμερα ισχύοντα καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη πρόστιμο ανέγερσης ίσο με :

*το 30% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας, για αυθαίρετα που κτίστηκαν από το 1983 μέχρι το 2003

*την τιμή ζώνης επί τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ καταβάλλεται κάθε χρόνο και πρόστιμο διατήρησης ίσο με το 50% του προηγούμενου ποσού, για αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά 31 Δεκεμβρίου του 2003.

Με βάση τα όσα διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται να αποφασιστούν μειώσεις ακόμα και περισσότερο από 70% για τα πρόστιμα ανέγερσης και κάτω από το 5% των σημερινών ετήσιων προστίμων διατήρησης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις