Logo

Μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη οι συνθετικές ναρκωτικές ουσίες



 
 

xapia_12-11-2010Σχεδόν 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν συχνή χρήση κοκαΐνης, σύμφωνα με τις νέες εκθέσεις των αρμόδιων γερμανικών και ευρωπαϊκών αρχών. Η κοκαΐνη δεν είναι πλέον το ναρκωτικό των πλουσίων, αντιθέτως η χρήση και η διάδοσή της αφορά στο μεταξύ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δημοφιλέστερη ναρκωτική ουσία παραμένει όμως η κάνναβη με 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να κάνουν καθημερινή χρήση. Η καλλιέργειά της δεν περιορίζεται όμως πλέον μόνον στην Βόρεια Αφρική, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Γκετς, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας: "Δεν μιλάω για γλάστρες σε μπαλκόνια και άλλα παρόμοια. Η παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Μιλάω για εντατική καλλιέργεια, συχνά εκατοντάδων φυτών" είπε συγκεκριμένα.

Παρόλα αυτά όμως η κατανάλωση των παράνομων αυτών ουσιών δεν αυξήθηκε την περασμένη χρονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο η καλλιέργεια της κάνναβης έχει μάλιστα μειωθεί, όπως υποστηρίζουν σε σχετική τους έκθεση και τα Ηνωμένα Εθνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί: η ζήτηση έχει απλώς μετατοπιστεί από τις δυο γνωστές ουσίες σε νέες συνθετικές ουσίες. Στο διαδίκτυο μάλιστα υποστηρίζεται συχνά σε διάφορα φόρουμ ότι ορισμένες από αυτές της ουσίες είναι ακίνδυνες και νόμιμες. Οι νέοι πέφτουν συχνά θύμα αυτών των αναληθών ισχυρισμών, λέει ο κ. Γκετς:

"Όταν βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν, για τους νέους η κατανάλωση αυτών των ψυχοενεργών ουσιών έχει γίνει κανόνας. Συχνά γίνεται ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ και απαγορευμένων ουσιών".

Τέλος οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες συνθετικές ουσίες που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Το 2009 εντοπίστηκαν 24 νέες ουσίες, ενώ φέτος προστέθηκαν ήδη άλλες 31. Ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι το Extasy αναμιγνύεται συχνά με άλλες επικίνδυνες ουσίες. Όπως εξηγεί η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ναρκωτικά, Μέχτχιλντ Ντίκμανς: "Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή καθυστερούν την επίδραση. Οι χρήστες δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες είναι οι ουσίες αυτές και όταν δεν βλέπουν επίδραση μετά από μισή ώρα, παίρνουν και άλλο χάπι. Και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο".

Οι νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες γίνονται πλέον ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την Ευρώπη. Η παρασκευή τους είναι οικονομική αφού γίνεται σε εργαστήρια και ως εκ τούτου γίνονται, δυστυχώς, προσιτές για όλες τις τσέπες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-11-2010 από directNEWS πηγή:Deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις