Logo

Αντίθετες στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ οι φοροδίκες - εξπρές



 
 

forodikexpress_13-11-2010Εκτός των ορίων που θέτει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  κινείται το σχέδιο νόμου για...

τις φοροδίκες - εξπρές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετά τη μελέτη του επίμαχου νομοσχεδίου.

Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι το νομοσχέδιο εισάγει "τολμηρές δικονομικές τομές". Τονίζει, ωστόσο, ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και διατάξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη διάταξη του νομοσχεδίου που ορίζει ότι ο φορολογούμενος προκειμένου να ασκήσει έφεση επί φορολογικής διαφοράς πρέπει να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου ποσού.

Κατά την Επιτροπή η διάταξη περί καταβολής του 50% της οφειλής ως προϋπόθεση για την άσκηση του ένδικου μέσου της έφεσης είναι αντίθετη  και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει  στο παρελθόν ανάλογες διατάξεις ως  αντισυνταγματικές.

Μάλιστα, η Επιτροπή στην έκθεσή της επικαλείται απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2007 που είχε κρίνει ότι "η καταβολή υψηλού χρηματικού  ποσού ως προϋπόθεση  του παραδεκτού της έφεσης αντίκειται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος".

Επιπλέον,  η Επιτροπή στην έκθεσή της  διατυπώνει ενστάσεις και για το θεσμό της "πρότυπης δίκης", που προβλέπει έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων επί υποθέσεων που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό πολιτών, έτσι ώστε με τη δημοσίευση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιλύονται όλες οι παρόμοιες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Η Επιτροπή τονίζει ότι  η καθιέρωση της  "πρότυπης δίκης", δεν συμβαδίζει με τη συνταγματική επιταγή περί φυσικού δικαστή. Και προσθέτει ότι ακόμα και  οι πιο επιτυχείς δικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρκετές για να επιλυθεί το πρόβλημα του φόρτου των δικαστηρίων.

Καταλήγοντας την έκθεσή της η Επιτροπή ασχολείται με το ζήτημα της πληθώρας των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων που "πνίγουν" τα δικαστήρια και διατυπώνει την άποψη ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην "αλλαγή της λειτουργίας και της νοοτροπίας της διοίκησης".

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η μείωση του φόρτου των δικαστηρίων θα συντελεστεί "μόνο με τη δραστική μείωση των ένδικων μέσων που ασκούν το δημόσιο και τα ΝΠΔΔ".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις