Logo

10 μύθοι σχετικά με τον ύπνο



 
 

ypnos_13-11-20101)    Αναπλήρωση ύπνου

 ΜΥΘΟΣ: Είναι καλό να αναπληρώνουμε τον ύπνο μας όποτε μπορούμε –για παράδειγμα, να κοιμόμαστε έως αργά τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

 ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι μεγάλος πειρασμός το να ξυπνάμε αργότερα τα Σαββατοκύριακα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα στάνταρ ωράριο στον ύπνο μας και τις εφτά ημέρες της εβδομάδας. Η τήρηση του ωραρίου αυτού, θα μας βοηθήσει να μην υποφέρουμε από αϋπνίες και λοιπές διαταραχές του ύπνου.

 

2)    Βραδινή άσκηση

ΜΥΘΟΣ: Η έντονη σωματική άσκηση τις βραδινές ώρες θα μας κουράσει και θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η συστηματική άσκηση όντως μας βοηθάει να κοιμηθούμε γρηγορότερα. Πρέπει όμως, να φροντίζουμε να γυμναζόμαστε τουλάχιστον τρείς ώρες πριν πέσουμε για ύπνο –κατά προτίμηση, τις απογευματινές ώρες, καθώς είναι πιο εύκολο να κοιμηθούμε όταν το σώμα μας είναι στην κανονική του θερμοκρασία. Η σωματική άσκηση ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματός μας και χρειάζεται περίπου έξι ώρες για να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

3)    Ηλικιωμένοι

 ΜΥΘΟΣ: Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μπορεί να φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι κοιμούνται λιγότερες ώρες. Η αλήθεια όμως, είναι ότι χρειάζονται την ίδια ποσότητα ύπνου με τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους –εφτά με εννιά ώρες την ημέρα.

4)    Ξεκούραση του εγκεφάλου

ΜΥΘΟΣ: Ο ύπνος βοηθάει να ξεκουράσουμε τον εγκέφαλό μας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητος –δεν είναι ο εγκέφαλος μας όμως αυτός που χρειάζεται ξεκούραση, αλλά το σώμα μας. Ο εγκέφαλος λειτουργεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ελέγχοντας διάφορες σωματικές λειτουργίες όπως, για παράδειγμα, την αναπνοή.

 5)    Πέφτοντας πάλι για ύπνο

ΜΥΘΟΣ: Αν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, το καλύτερο είναι να παραμείνουμε ξαπλωμένοι και να προσπαθήσουμε να κοιμηθούμε πάλι, καθώς αν σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι, θα ξαγρυπνήσουμε χειρότερα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν δεν καταφέρουμε να ξανακοιμηθούμε μέσα στα επόμενα 15-20 λεπτά, καλό είναι να σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι, να πάμε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού και να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό, όπως να ακούσουμε μουσική ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Αν παραμείνουμε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας και πιέσουμε τον εαυτό μας να ξανακοιμηθεί, θα αγχωθούμε χειρότερα και δεν θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε καθόλου.

6)    Η κρεβατοκάμαρά μας

ΜΥΘΟΣ: Είναι καλό να καθόμαστε στην κρεβατοκάμαρά μας τα βράδια πριν πέσουμε για ύπνο, γιατί αυτό μας προετοιμάζει και μας βοηθάει να κοιμηθούμε.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσο περισσότερες δραστηριότητες συνδέουμε με την κρεβατοκάμαρά μας –για παράδειγμα, το να παρακολουθούμε τηλεόραση ή να εργαζόμαστε στον υπολογιστή- τόσο πιο δύσκολο είναι να κοιμηθούμε σε αυτόν τον χώρο όταν το θέλουμε.

7)    Σεξ

ΜΥΘΟΣ: Το σεξ κατά τις βραδινές ώρες φέρνει υπερένταση και δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα, το σεξ απελευθερώνει ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε από τα άγχη της ημέρας και να μπορούμε να κοιμηθούμε πολύ πιο εύκολα.

8)    Θερμοκρασία

ΜΥΘΟΣ: Αν κουκουλωθούμε με πολύ ζεστές κουβέρτες, θα κοιμηθούμε γρηγορότερα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σώμα μας μπαίνει στη λειτουργία του ύπνου πολύ πιο εύκολα όταν έχει την κανονική του θερμοκρασία. Γι’ αυτό, αν θέλουμε να σκεπαστούμε με  ζεστές κουβέρτες, καλό είναι να ανοίξουμε λιγάκι το παράθυρό μας για να μπαίνει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο.

9)    Ροχαλητό

ΜΥΘΟΣ: Το ροχαλητό είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο και είναι τελείως ακίνδυνο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το ροχαλητό είναι κοινό και ακίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί όμως, να είναι και σύμπτωμα μιας μορφής διαταραχής του ύπνου, που ονομάζεται υπνική άπνοια και η οποία είναι πολύ επικίνδυνη. Αν ροχαλίζετε δυνατά και κάνετε μεγάλες παύσεις κατά τη διάρκεια του ροχαλητού, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό. Το καλό είναι ότι υπάρχει θεραπεία για την υπνική άπνοια.

10)  Αλκοόλ

ΜΥΘΟΣ: Ένα ποτηράκι κρασί μας βοηθάει να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε πιο γρήγορα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν καταναλώσουμε αλκοόλ, μπορεί να νιώσουμε κουρασμένοι και να κοιμηθούμε γρηγορότερα, αλλά ο ύπνος μας θα είναι διακεκομμένος και θα ξυπνάμε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις