Logo

Η ζωή του Οσάμα Μπιν Λάντεν



 
 

osama4_2-5-2011Ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, ο Οσάμα, γύρισε την πλάτη του στην άνετη ζωή του και πήρε τα όπλα ενάντια στη Σοβιετική Ένωση το 1980, όταν οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Αφγανιστάν.

Κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ το 1998, εξοργισμένος από την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στα μουσουλμανικά εδάφη της Μέσης Ανατολής.

Ποιός ήταν

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν το μοναδικό παιδί της δέκατης γυναίκας του πατέρα του, της Χαμίντα Αλ Ατάς. Λίγο μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του χώρισε από τη μητέρα του και ο Οσάμα μετακινήθηκε στο σπίτι του πατέρα του ζώντας μαζί με τα τέσσερα ετεροθαλή αδέλφιά του, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Αποφοίτησε από το καλύτερο σαουδαραβικό σχολείο, το "Al Thager Modern School" και πήρε πτυχίο στις οικονομικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο "King Abdulaziz", καθώς ο πατέρας του ήθελε να αποκτήσει ο γιος του δυτική παιδεία. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στη διάρκεια της πανεπιστημιακής του φοίτησης, έγραψε και μια συλλογή ποιημάτων.osama1_2-5-2011

Το 1974, σε ηλικία 17 ετών, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παντρεύτηκε την πρώτη γυναίκα του την Ναϊγουα Γκανέμ στη Λαττάκια της Συρίας. Μέχρι το 2002, ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα» είχε παντρευτεί τέσσερεις φορές και είχε 19 παιδιά. Άλλες πληροφορίες μιλούν για 26 παιδιά.

Σταδιακά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ασπάστηκε την ακραία μορφή του σουνιτικού Ισλάμ, τον Ουαχαμπισμό, που ισχυρίζεται πως η μοναδική ιδεολογία που πρέπει να επικρατήσει είναι αυτή του Ισλάμ, η οποία εκφράζεται και εφαρμόζεται μέσω του ισλαμικού δικαίου, της Σαρία.

Η επικράτηση της Σαρία και η εφαρμογή της, όπως πιστεύουν οι Ουαχαμπιστές, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ένοπλης σύγκρουσης με του άπιστους, με την εφαρμογή «ιερού πολέμου» (Τζιχάντ) κατά του Σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του παναραβισμού και της Δημοκρατίας, που πρέπει να καταστραφούν.

Πρωταρχικός στόχος για τον Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν η εξαφάνιση του Ισραήλ από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής καθώς και των υποστηρικτών του, κυρίως των ΗΠΑ. Στράφηκε, όμως, και κατά των μουσουλμανικών χωρών που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πρότυπο ισλαμικής διακυβέρνησης ήταν αυτή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και πίστευε πως το συγκεκριμένο μοντέλο έπρεπε να εφαρμοστεί στις ισλαμικές χώρες.

Ωστόσο, η ακραία διακήρυξή του ότι «πολίτες, παιδιά και γυναίκες αποτελούσαν νόμιμο στόχο του ιερού πολέμου κατά των απίστων», είχε αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί σε αιρετικό με θρησκευτικά διατάγματα (φάτουα) τόσο των σιϊτών, όσο και των σουνιτών.

Η δράση του

alqaeda2_2-5-2011-Το 1989, μετά την υποχώρηση και αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία ως Ήρωας μαχητής του Ισλάμ («Γαζού»).

-Το 1990 πέφτει στη δυσμένεια της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας όταν εξαπολύει μύδρους εναντίον της, λόγω της υποστήριξής της στις ΗΠΑ κατά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Κηρύσσει πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.

-Αποτυγχάνει η πρώτη του προσπάθεια να επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους. Στις 8 Νοεμβρίου του 1990, το FBI συλλαμβάνει μέλη της «Αλ Κάιντα» πριν εξαπολύσουν επιθέσεις.

-Το 1992 εξορίζεται στο Σουδάν, όπου δημιουργεί μια νέα επιχειρησιακή βάση για την «Αλ Κάιντα». Συνεργάζεται στενά με την Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία σταδιακά ενσωματώνεται με την «Αλ Κάιντα» και μετατρέπεται στον επιχειρησιακό πυρήνα της.osama2_2-5-2011

-Το 1995 η Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ προσπαθεί να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Μετά από πιέσεις ΗΠΑ, Αιγύπτου και Σ. Αραβίας, εκδιώκεται από το Σουδάν.

-Την ίδια χρονιά, ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι μαχητές του εγκαθίστανται στο Αφγανιστάν, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Ο Λάντεν αναπτύσσει στενή φιλία με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά, Μοχάμεντ Ομάρ και αποφασίζουν να συνεργαστούν. Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες τους παρέχουν διευκολύνσεις, με στόχο τη δημιουργία μιας παραστρατιωτικής δύναμης κατά της Ρωσίας και της Ινδίας.

-Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 γίνεται ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης στον πλανήτη. Το Αφγανιστάν βομβαρδίζεται και δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποβιβάζονται στο έδαφός του.

- Η δράση της Αλ Κάιντα συνεχίζεται με πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ισπανία, την Αίγυπτο, την Κένυα, την Τανζανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Αλ Κάιντα μετά το θάνατό του

alqaeda1_2-5-2011Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν σημαίνει το τέλος της Αλ Κάιντα. Αντιθέτως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι φονταμενταλιστές απέκτησαν έναν μάρτυρα πρότυπο, σύμβολο της εξέγερσης κατά των απίστων.

Η διοίκηση της οργάνωσης έχει ήδη μεταβιβαστεί από τον ίδιο σε νεότερους διοικητές, ως μέτρο για να προληφθεί η επιχειρησιακή της αδυναμία σε περίπτωση θανάτου του.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αποτελούσε μορφή αγαπητή σε εκατομμύρια μουσουλμάνους. Και δεν αποκλείεται οι Ταλιμπάν και η «Αλ Κάιντα» να θεωρήσουν τον θάνατό του ως έναυσμα για νέες μαζικές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Η οργάνωσή του, όμως;

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-5-2011 από directNEWS.gr

Σχετικά θέματα:

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν


Τελευταίες Ειδήσεις