Logo

Γιατί προτιμάμε τα ανθυγιεινά φαγητά;



 
 

cpck_2-5-2011Το ερώτημα που έχει προβληματίσει, κατά καιρούς, ιδιαίτερα τους διαιτολόγους και τους επιστήμονες, είναι γιατί μας αρέσουν τα σνακ που περιέχουν ζάχαρη και τρόφιμα που είναι γεμάτα στα λιπαρά και όχι πιο υγιεινές επιλογές, όπως, για παράδειγμα, ένα μήλο;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι "λιγούρες" είναι ο τρόπος του σώματός τους να τους πει τι χρειάζεται. Κατά πόσο, όμως, αληθεύει αυτό; Οι ειδικοί εξηγούν…

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι "λιγούρες" συμβαίνουν για διάφορους λόγους. Έτσι, τους αποδίδουν στην εξέλιξη, σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες και τη δυστυχία και ενίοτε, σε μια πραγματική ανάγκη για ορισμένα τρόφιμα.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι λιγούρες για κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα δεν είναι απλά πείνα», λέει ο καθηγητής Άντριου Χιλ, προϊστάμενος της Ακαδημαϊκής Μονάδας Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Η πείνα είναι ο τρόπος του σώματος να διασφαλίσει ότι του παρέχεται αρκετή ενέργεια, με τη μορφή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Όταν το στομάχι είναι άδειο, απελευθερώνει την ορμόνη γκρελίνη – ή αλλιώς, “ορμόνη της όρεξης” – η οποία επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Αυτό δημιουργεί το αίσθημα της πείνας και έτσι γνωρίζουμε πότε να φάμε.

«Εκείνοι που πεθαίνουν από την πείνα θα φάνε κυριολεκτικά οτιδήποτε – ακόμα και τρόφιμα που δεν τους αρέσουν – προκειμένου να μείνουν ζωντανοί», λέει ο ψυχολόγος Λέι Γκίμπσον, από το Πανεπιστήμιο Ροχάμπτον.

«Οι λιγούρες, από την άλλη πλευρά, είναι μια υπερβολική αίσθηση επιθυμίας για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Υπάρχει μια σειρά από χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με αυτό», συμπληρώνει.

Αρχικά, υπάρχει η ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη συγκέντρωση. Όταν βλέπουμε ή δοκιμάζουμε κάτι νέο, απελευθερώνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Αυτό λειτουργεί παράλληλα με άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζεται οπιοειδή και οι οποίες μας δίνουν αισθήματα απόλαυσης και ευχαρίστησης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος συνδέει ορισμένες δραστηριότητες με την ευχαρίστηση και μας διδάσκει να τις κάνουμε ξανά και ξανά.

«Από εξελικτική σκοπιά, οι λιγούρες για πρόχειρο φαγητό συνδέονται με τα προϊστορικά χρόνια, όταν τα οπιοειδή και η ντοπαμίνη του εγκεφάλου αντέδρασαν προς όφελος της υψηλής θερμιδικής αξίας των τροφίμων, ως μηχανισμού επιβίωσης», εξηγεί ο Δρ. Γκίμπσον. «Είμαστε προγραμματισμένοι να απολαμβάνουμε τα λιπαρά φαγητά και τις γλυκαντικές ουσίες και το μυαλό μας είναι αυτό που μας λέει να τις αναζητάμε».

Τι προσπαθούν να σας πουν οι "λιγούρες" σας…

crvngs_2-5-2011ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ

«Η έντονη επιθυμία κατανάλωσης αυτών των τροφίμων, έγκειται συνήθως σε μια ψυχολογική επιθυμία για ένα φαγητό που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και σίδηρο – έτσι υπάρχουν αναμφισβήτητα κάποια θρεπτικά οφέλη», λέει η διατροφολόγος Ζόι Χάρκομπ.

ΠΙΤΣΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ

«Όσον αφορά στην επιθυμία για πίτσα και ζυμαρικά, μπορεί να πρόκειται για δείγμα δυσανεξίας στο σιτάρι. Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό, αλλά όταν έχουμε δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, το "λιγουρευόμαστε" ακόμα περισσότερο», λέει η Χάρκομπ.

«Μια θεωρία είναι ότι εάν δεν αφομοιώνουμε ή απορροφούμε τις τροφές σωστά, τότε τις λαχταρούμε ακόμα περισσότερο, καθώς το σώμα μας δεν παίρνει αυτό που χρειάζεται από τις συγκεκριμένες τροφές. Για παράδειγμα, οι διαβητικοί δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αλλά αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, ποθούν ζαχαρούχα τρόφιμα επειδή το σώμα τους θεωρεί ότι δεν λαμβάνει αρκετά».

ΨΑΡΙ

Σε περίπτωση που λιγουρεύεστε κάποιο ψάρι, μπορεί να φταίει η ανάγκη του σώματός σας για Ω3 λιπαρά.

«Ορισμένα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποδοχείς της γεύσης ανταποκρίνονται σε ορισμένα λιπαρά οξέα», λέει ο Δρ. Γκίμπσον.

«Υπάρχει πιθανότητα το σύστημά μας να έχει επίγνωση της παρουσίας τους. Η επιθυμία για τόνο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η ανάγκη του οργανισμού για αλάτι», λέει η Χάρκομπ.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

«Το γάλα περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, και εάν επιθυμείτε έντονα να φάτε λίγο τυρί, μπορεί να χρειάζεστε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D – ειδικά εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε λιπαρά», εξηγεί η Χάρκομπ.

ΚΡΕΑΣ

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιθυμία για κατανάλωση κρέατος σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνες. Ο Δρ. Γκίμπσον, λέει: «Η επιθυμία να καταναλώσουμε κόκκινο κρέας θα μπορούσε να αποδοθεί σε ανεπάρκεια σιδήρου – ειδικά στις έγκυες γυναίκες».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις