Logo

Γελάει και το παρδαλό κατσίκι... με την απόφαση για το παραδικαστικό κύκλωμα



 
 

Giosakis_18-11-2010Είκοσι μήνες έκαναν να βγάλουν την απόφαση για το παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά χαλάλι, διότι γέλασε και το... παρδαλό κατσίκι με την ετυμηγορία των δικαστών του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας. 

 "Ήταν μια απόφαση που ήθελε να δείξει ότι το παραδικαστικό δεν ήταν κύκλωμα, αλλά κάποια άτομα που απλά...σκόνταψαν παρανομώντας πάνω στην φυγόδικη πρώην πρωτοδίκη  Αντωνία Ηλία", σχολίαζαν με νόημα νομικοί κύκλοι για την κρίση του δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι δεν διαπράχθηκε το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας αθωώνοντας γι' αυτό όσους εκ των κατηγορουμένων είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν ως μέλη οργανωμένης ομάδας.

Με απλά λόγια το δικαστήριο με την απόφασή του δεν είδε  οργανωμένη δράση πίσω από την ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών και  δεν διέγνωσε  το κοινό στοιχείο που συνέδεε τους καταδικασθέντες δικηγόρους  με τους δικαστές, που κρίθηκαν ένοχοι για διάφορες πράξεις σχετικές με "στήσιμο" δικαστικών αποφάσεων και δικαστικών συνθέσεων, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων με  την κριση του  έστειλε  έναν εκ των κατηγορουμένων στη φυλακή - τον αρχιμανδρίτη Παύλο Ιάκωβο Γιοσάκη- για να εκτίσει την ποινή του. "Έκοψε" τη γνωστή ποινή "κουστούμι" στον δικηγόρο Αθήνας  Σάκη Κεχαγιόγλου - την ίδια που του  είχε επιβάλλει και άλλο δικαστήριο που δίκασε το παρακλάδι του παραδικαστικού με βασική κατηγορουμένη την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια - και έδωσε, κατά πλειοψηφία, αναστέλουσσα δύναμη στην έφεσή του. Και τέλος επέβαλλε ποινές φυλάκισης σε ακόμη τέσσερις κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και η Αντωνία Ηλία. 

Ειδικότερα,  το δικαστηριο έκρινε ενόχους 6 από τους 17 κατηγορουμένους. Σύμμφωνα με τη δικαστική κρίση οι έξι καταδικασθέντες από τη μια έδρασαν ανεξάρτητα, δηλαδή όχι ως μέλη ομάδας και ταυτόχρονα είχαν μια αξιόποινη...διαπλοκή με κάποιον ή κάποιους  εκ των συγκατηγορουμένων τους. Ο Παύλος  Ιάκωβος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Αθήνας Σάκης Κεχαγιόγλου ήταν συνεργοί της Αντωνίας Ηλία στα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο δικηγόρος Βόλου Νίκος Εμμανουηλίδης αλλά και ο Παύλος Ιάκωβος Γιοσάκης ήταν ηθικοί αυτουργοί στα αδικήματα (παράβαση καθήκοντος και παρασιώπηση λόγου εξαίρεσης) που διέπραξαν η φύγόδικη Αντωνία Ηλία και οι πρώην πρωτοδίκες Παναγιώτα Τσέβη και Άννα Κοροβέση. 

Ο μόνος για τον οποίο η πλειοψηφία του δικαστηρίου δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ούτε έδωσε αναστέλουσσα δύναμη στην έφεσή του  ήταν ο Παύλος Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή δήλωσε για την απόφαση :"Είναι γελοία τα κακουργήματα για τα οποία κηρύχθηκα ένοχος. Ευελπιστώ ότι στο εφετείο θα καταπέσουν."

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν  οι :

*Παύλος Ιάκωβος Γιοσάκης σε κάθειρξη 9 χρόνων και 11μηνών, για απλή συνέργεια σε κακουργηματική απάτη με δράστη την Αντωνία Ηλία, συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ηθική αυτουργία σε παραβάσεις καθήκοντος που διέπραξαν δικαστές

*Σάκης Κεχαγιόγλου σε κάθειρξη 6 χρόνων για συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε απόπειρα και τετελεσμένη

*Αντωνία Ηλία σε φυλάκιση 80 μηνών για σωρεία περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης

*Παναγιώτα Τσέβη σε φυλάκιση 58 μηνών για σειρά περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης

*Νικόλαο Εμμανουηλίδη σε φυλάκιση 28 μηνών, για ηθική αυτουργία στα πλημμελήμματα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος που διέπραξαν οι καταδικασθέντες πρώην δικαστές

*Άννα Κοροβέση, φυλάκιση 13 μηνών, για παράβαση καθήκοντος

Επίσης, το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία : το δικηγόρο Θεσσαλονίκης Γιώργο Νικολακόπουλο, τον πρώην εισαγγελέα εφετών Νίκο Αθανασόπουλο, τους δικαστές Γεράσιμο Διονυσάτο, Αναστάσιο Σάββα, τους δικαστικούς υπαλλήλους Αναστάσιο Καρατζά και Αθηνά Καλαμαρά, τις δικηγόρους Μαρία Βραχά, Σταυρούλα Ψύρρα , Ιωάννα Κοσυβάκη και Μαρία Σφέτσου και την αστρολόγο Ευαγγελία Μολφέτα.

Σημειώνεται ότι το τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας :

*αναγνώρισε τα  ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη  στον δικηγόρο Ν. Εμμανουηλίδη και στις πρώην δικαστίνες   Παναγιώτα Τσέβη και Άννα Κοροβέση δίνοντας  αναστέλουσα δύναμη στην έφεσή τους

*χορήγησε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη,  στον Σάκη Κεχαγιόγλου

*"αποψίλωσε"  με την απόφασή του το κατηγορητήριο, καθώς απάλλαξε τους κατηγορουμένους από τα περισσότερα από τα αδικήματα που περιλαμβάνονταν στο παραπεμπτικό βούλευμα.

*διαχώρισε τη δίκη ως προς την Αντωνία Ηλία για τα κακουργήματα που αντιμετωπίζει ααναστέλλοντας τη δίωξή τους  μέχρι τη σύλληψή της.

Αξιοπρόσεκτες, επίσης, ήταν και οι μειοψηφίες της σύνθεσης του δικαστηρίου ως προς την περαιτέρω μεταχείριση των καταδικασθέντων Παύλου Ιάκωβου Γιοσάκη και Σάκη Κεχαγιόγλου.  Η εξ αριστερών της προέδρου  εφέτης έδωσε θετική ψήφο στο αίτημα του Παύλου Ιάκωβου Γιοσάκη ως προς την  αναγνώριση ελαφρυντικού και τη χορήγηση αναστέλουσσας δύναμης στην έφεση. Η εκ δεξιών της προέδρου εφέτης είπε "όχι" στα ίδια αιτήματα του Σάκη Κεχαγιόγλου.

Οι δικαστές του τριμελούς εφετείου έκλεισαν τη συνεδρίαση δηλώνοντας ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για τη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος από τους δικαστικούς που είδαν το παραδικαστικό ως "κύκλωμα" και ενήργησαν αναλόγως,  δηλαδή τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και τον ανακριτή της υπόθεσης  Γιώργο Σίδερη. Και πρόσθεσαν ότι  απορρίπτουν το αίτημα του Παύλου Ιάκωβου Γιοσάκη που ζητούσε να συνταχθεί και να ;αποσταλεί στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετική έκθεση σε βάρος των κυρίων Σανιδά και Σίδερη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις