Logo

Παναθηναϊκός - Σιένα 77-69



 
 

paoΟ Παναθηναϊκός δεν... λύγισε στην σκληρή άμυνα της Σιένα και επικράτησε των Ιταλών με 77-69, παίρνοντας το πρώτο "εισιτήριο" για τον τελικό της Ευρωλίγκα στο δέκατο φάιναλ-φορ της ιστορίας του!

Η δυνατή άμυνα των πρωταθλητών Ιταλίας φαίνεται ότι τους γύρισε... μπούμερανγκ, καθώς οι παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζάνι φορτώθηκαν από νωρίς με φάουλ (Λαβρίνοβιτς, Μος, Ράκοβιτς), ενώ δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στην επιθετική τους δυστοκία.

Ο Παναθηναϊκός με κινητήριους μοχλούς τους Νικ Καλάθη, Αντώνη Φώτση και Μάικ Μπατίστ κατάφερε σταδιακά να επιβάλει τον ρυθμό του, να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα (77-69) και να κερδίσει το "εισιτήριο" για τον τελικό της Ευρωλίγκας.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μπορεί να μην ήταν αυτή την φορά ο παίκτης που τράβηξε τον Παναθηναϊκό στο σκοράρισμα (8π.), όμως ο αρχηγός των "πρασίνων"... σκούπιζε ότι περνούσε στην άμυνα, ενώ μοίρασε 9 ασίστ, μαζεύοντας και 4 ριμπάουντ. Τη μπάλα την άφησε στα χέρια του Νικ Καλάθη, ο οποίος έκανε με τους 17 πόντους που σημείωσε και τα έξι ριμπάουντ το καλύτερο δώρο στον Διαμαντίδη που είχε τα γενέθλια τους...

Ο αγώνας

Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι έριξε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης τον Ντέιβιντ Μος επάνω στον Δημήτρη Διαμαντίδη σε μία προσπάθεια να δυσκολέψει το έργο του αρχηγού του Παναθηναϊκού να σκοράρει ή να οργανώσει το παιχνίδι του "τριφυλλιού". Οι Ιταλοί πίεσαν στο μισό γήπεδο και έπαιξαν από την αρχή δυνατά τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Με αυτόν τον τρόπο οι πρωταθλητές Ιταλίας προηγήθηκαν με 7-4 στο 3' χάρη σε τρίποντο του Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς.

Ο Καλάθης ισοφάρισε, καθώς ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων, όμως και πάλι η Σιένα με τον Ράκοβιτς πέρασε μπροστά (7-9), ενώ ο ίδιος παίκτης ανέβασε τη διαφορά στο +4 (7-11 στο 5') για τους Ιταλούς, οι οποίοι προσπάθησαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους και να αφήσουν διαδρόμους στον Παναθηναϊκό.

Οι παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζάνι κατάφεραν να ανανεώσουν διαδοχικές επιθέσεις, παίρνοντας τα επιθετικά ριμπάουντ και ο Ριμάντας Καουκένας ανέβασε την διαφορά στο 10-15 που αποτελούσε και την μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων μέχρι εκείνη την ώρα στην αναμέτρηση.

Ο Μάικ Μπατίστ με 3/4 βολές και ενώ μεσολάβησαν βήματα από τον Μαλίκ Χέρστον έφερε τον Παναθηναϊκό στο -2 (13-15), δύο λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Καουκένας, όμως έπειτα από ακόμα ένα επιθετικό ριμπάουντ του Σον Στόουνρουκ σημείωσε το 13-17 για τους Ιταλούς. Οι πρωταθλητές Ιταλίας στο 9' είχαν ήδη 7 επιθετικά ριμπάουντ την στιγμή που οι "πράσινοι" δεν είχαν κάνει ακόμα... σεφτέ.

Έλεγχαν τον ρυθμό οι Ιταλοί...

Στα τελευταία δευτερόλεπτα του πρώτου δεκαλέπτου ο Δημήτρης Διαμαντίδης επιχειρεί τρίποντο, του οποίου η κατάληξη έδειχνε να είναι το καλάθι της Σιένα, αλλά το χέρι του Μάικ Μπατίστ που ακούμπησε το στεφάνι και επηρέασε την πορεία της μπάλας δεν έφεραν το αποτέλεσμα που ήθελαν οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και σαν να μην έφτασε αυτό, ο Νίκος Ζήσης ακριβώς στην εκπνοή της περιόδου διαμόρφωσε το 21-17 υπέρ των Ιταλών...

Στη συνέχεια, οι σκληρές άμυνες και από τις δύο πλευρές έφεραν... την αστοχία, καθώς στα πρώτα 2.15 της δεύτερης περιόδου μόνο ο Ριμάντας Καουκένας με 1/1 βολές είχε πετύχει πόντο (17-22). Ο Ακιντέλε με 2/2 βολές έκανε το 17-24 για να μειώσει ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Νίκολας σε 20-24.

Ο Σον Στόουνρουκ με 1/2 βολές κάνει το 22-27 για την Σιένα, η οποία είχε φτάσει τα δέκα επιθετικά ριμπάουντ, ενώ οι "πράσινοι" έψαχναν ακόμα το πρώτο (συνολικά ριμπάουντ 19-8 υπέρ των Ιταλών). Παρόλα αυτά, ο Ίαν Βουγιούκας κατάφερε στο 14' να κερδίσει το τρίτο φάουλ του Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, με τον Σιμόνε Πιανιτζάνι να τον αποσύρει και να περνάει στο παρκέ τον Μίλοβαν Ράκοβιτς, καλώντας παράλληλα και τάιμ άουτ έπειτα από λάθος το Μπο ΜακΚάλεμπ.

"Πράσινη" αντεπίθεση!

Ο ΜακΚάλεμπ που έλειψε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν έκανε το 24-30 για τους Ιταλούς, όμως ο Ίαν Βουγιούκας με καλάθι και συμπληρωματική εύστοχη βολή μείωσε σε 27-30, ενώ Νικ Καλάθης έφερε τους "πράσινους" σε απόσταση αναπνοής στο 17' (29-30).

Κάπου εκεί ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στο ματς στον Παναθηναϊκό (32-30), αλλά ο ΜακΚάλεμπ, ο οποίος έδειχνε να... ζεσταίνεται έδωσε και πάλι το προβάδισμα στους Ιταλούς. Για ακόμα μία φορά, όμως οι παίκτες του Ομπράντοβιτς "απάντησαν" με τρίποντο του Περπέρογλου (35-32), δύο λεπτά πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια!

Οι πρωταθλητές Ελλάδας έδειχναν να ελέγχουν τον ρυθμό, καθώς είχαν αντέξει στην σκληρή άμυνα των Ιταλών. Σε εκείνο το σημείο ο Μάικ Μπατίστ έπειτα από πάσα του Περπέρογλου κάρφωσε και έκανε το 38-34, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 1/2 βολές διαμόρφωσε το 39-34 (επιμέρους σκορ για τους "πράσινους" 15-4) για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο με 40-36, ύστερα από κάρφωμα του Ακιντέλε και 1/2 βολές του Φώτση.

Νευρικότητα και από τους δύο

Ο Αντώνης Φώτσης ήταν εκείνος που ανέβασε την διαφορά στην μέγιστη τιμή της για τον Παναθηναϊκό (42-36), προτού ο Ντέιβιντ Μος μειώσει στους τέσσερις πόντους για τους Ιταλούς (42-38 στο 22'). Όπως και στο πρώτο ημίχρονο, έτσι και στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες έριξαν το βάρος στην αμυντική τους λειτουργία με αποτέλεσμα για περίπου δυο λεπτά να μην έχει καταφέρει τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η Σιένα να πετύχουν καλάθι.

Στο 25', όμως ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης περιόδου, καθώς είχε τρία φάουλ... χρεώθηκε και με τέταρτο. Οι Ιταλοί είχαν καταφέρει να δυσκολέψουν το έργο των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην άμυνα, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν λύση για την δική τους επιθετική δυστοκία.

Καμία από τις δυο ομάδες δεν αγωνιζόταν με καθαρό μυαλό και η νευρικότητα έδειχνε να έχει επηρεάσει τις κινήσεις των δυο διεκδικητών του πολύτιμου "εισιτηρίου" για τον τελικό. Ο Νικ Καλάθης, όμως με 1/2 βολές σημείωσε το 43-38 για τους "πράσινους" ύστερα από τέσσερα λεπτά, ενώ ο ίδιος παίκτης έκανε και το 45-38 στο 26'.

Σε εκείνο το σημείο οι παίκτες του Παναθηναϊκού φαίνεται να... έλυσαν τα χέρια τους και ο Μάικ Μπατίστ ανέβασε την διαφορά στους 9 πόντους (47-38) για να ακολουθήσει επιθετικό φάουλ του Μίλοβαν Ρακοβιτς. Οι δύο εύστοχες βολές τους ΜακΚάλεμπ δεν κατάφεραν να δώσουν την ώθηση που έψαχνε η ομάδα του Πιανιτζάνι (49-40), καθώς ο Φώτσης με τρίποντο ανέβασε την διαφορά στο +12 (52-40).

Προσπάθησε να αντιδράσει...

Οι 2/2 βολές του Ντέιβιντ Μος και το τρίποντο του Μαλίκ Χέρστον έφεραν στο -7 τους Ιταλούς, αλλά ο Τσαρτσαρής πέτυχε το 54-45 στο 28' για να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο με "πράσινο" προβάδισμα 9 πόντων (56-47).

Στην τέταρτη περίοδο, η Σιένα αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα... Ο Μαλίκ Χέρστον με τρίποντο μείωσε στους 6 πόντους (56-50), μαζεύοντας την διαφορά από το -12 (52-40) στο 31', ενώ και πάλι ο Χέρστον θα κάνει το 58-52 έπειτα από όμορφη ενέργεια του Καλάθη.

Σε εκείνο το σημείο "μίλησε" ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος με τρίποντο έκανε το 61-52, δίνοντας σημαντική "ανάσα" στον Παναθηναϊκό. Ο Σον Στόουνρουκ, πάντως έδωσε τη λύση για τους πρωταθλητές Ιταλίας, καθώς με σουτ τριών πόντων σημείωσε το 61-55 στο 33', μειώνοντας στους 6 πόντους και πάλι για την Σιένα που προσπαθούσε να κάνει ύστατη προσπάθεια να γυρίσει την εις βάρος της κατάσταση.

Ο Καλάθης με ακόμα μία εξαιρετική ενέργεια έκανε το 64-55 για να... απαντήσει ο Μαλίκ Χέρστον που είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης και ενώ απέμεναν ακόμα 5 λεπτά για το τέλος. Ο Βουγιούκας κέρδισε φάουλ από τον Χέρστον, ευστόχησε στις δυο βολές και διαμόρφωσε το 66-57.

Το "τριφύλλι" παρά την πίεση της Σιένα έδειχνε να ελέγχει το ματς και να διατηρεί μία διαφορά ασφαλείας από το συγκρότημα του Σιμόνε Πιανιτζάνι. Τέσσερα λεπτά, όμως πριν την εκπνοή ο Ριμάντας Καουκένας ευστόχησε σε τρίποντο, όπως και στην συμπληρωματική βολή από το φάουλ που κέρδισε και οι Ιταλοί μείωσαν στους 7 πόντους (68-61).

Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πάντως δεν έδειξαν να επηρεάζονται, κράτησαν την ψυχραιμία τους και ο Μάικ Μπατίστ πέτυχε το 70-61. Ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού έκανε το 72-63 για να μειώσει η Σιένα με τον Ράκοβιτς, ο οποίος είχε επιστρέψει στο παρκέ μετά το τέταρτο φάουλ που είχε χρεωθεί (72-65).

Ο Ράκοβιτς και πάλι έκανε το 72-67 για να "απαντήσει" ο Μάικ Μπατιστ (74-67) 30 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. Ο Διαμαντίδης με 2/2 βολές ανέβασε την διαφορά στους 9 πόντους (76-67), με τους "πράσινους" να παίρνουν τελικά τη νίκη, καθώς όλα είχαν κριθεί με 77-69 και να φτάσουν σε ακόμα έναν τελικό τον τρίτο συνεχόμενο (προηγήθηκαν 2007, 2009) και έβδομο στις δέκα παρουσίες τους σε φάιναλ-φορ!

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5(1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14(2), Σάτο 6(1), Νίκολας 3(1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8(1), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17.

Σιένα (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12(2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7(1), Καουκένας 13(1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4, Μος 6.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-5-2011 από directNEWS.gr πηγή: sport 24


Τελευταίες Ειδήσεις