Logo

F1: Πράσινο φως για την πίστα στην Πάτρα !



 
 

patra_8-5-2011Ο δρόμος για την κατασκευή πίστας προδιαγραφών FIA και FIM άνοιξε διάπλατα, μετά την ομόφωνη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Aνάπτυξης να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο το αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας, στην περιοχή της Χαλανδρίτσας.

Η επιλογή της εν λόγω κωμόπολης που βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την Πάτρα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς η πρώτη φορά που έγινε λόγος για κατασκευή πίστας στη Χαλανδρίτσα -στη θέση Ρέντες- ήταν το 1970 κατά την επίσκεψη ενός εκπροσώπου της FIA.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν υπήρξε κωλυσιεργία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πίστα ακούγαμε, αλλά πίστα δεν βλέπαμε παρότι μάλιστα τα οικονομικά μας ήταν σαφώς καλύτερα απ' ό,τι σήμερα.

Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου και της οικονομικής σκλαβιάς, ψάχνει τρόπους να βγεί από το τούνελ και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται με σκληρή δουλειά και με έξυπνες κινήσεις και επενδύσεις.

Και η κατασκευή πίστας διεθνών προδιαγραφών σίγουρα είναι ένα έργο που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής και συνολικά της χώρας μέσω της τουριστικής προβολής.

Το αυτοκινητοδρόμιο θα είναι όπως προαναφέραμε προδιαγραφών FIA και FIM, που σημαίνει ότι θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες της Formula 1, των MotoGP καθώς και άλλων σπορ, όπως WTCC, Superbikes, αγώνες αντοχής ή ακόμα και δοκιμές εξέλιξης.

Αυτή τη στιγμή όσο καλή διάθεση κι αν έχουμε πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αγώνα της Formula 1 καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει σε ετήσια βάση να καταβάλουμε ένα ποσό της τάξης των 35 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία του Bernie Ecclestone. Και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε κάτι τέτοιο φαντάζει χλωμό...

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Αχαΐας και δη το AchaiaNews, στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν και ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους υπέρ της υπαγωγής του έργου στον Αναπτυξιακό Νόμο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας» Ευάγγελος Φλωράτος και το μέλος του Δ.Σ. Ανδρέας Φούρας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Κατσιφάρα με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πετράκο όπου, επίσης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη τονίστηκε η αναγκαιότητα του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής και την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό ήταν αλλεπάλληλες οι επαφές του κ. Κατσιφάρα με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί διεξοδικά και κατά την επίσκεψη του κ. Υπουργού στην Πάτρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Το έργο, με προϋπολογισμό 94 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% έως του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ και ακολούθως με ποσοστό 20% για τις εργασίες από τα 50 εκατομμύρια ευρώ και πάνω.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής οι κ.κ. Κατσιφάρας, Φλωράτος και Φούρας επεσήμαναν ιδιαίτερα ότι το έργο έχει ωριμότητα, βιωσιμότητα, ολοκληρωμένες μελέτες, εξασφαλισμένη έκταση και επιπροσθέτως είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στην παραγωγική διαδικασία σ' ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

«Υπήρξε μια πολύ καλή προετοιμασία από μέρους όλων των εμπλεκομένων πλευρών και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για ένα έργο την σπουδαιότητα του οποίου όλοι αντιλαμβανόμαστε», τόνισε σε δήλωση του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Το Αυτοκινητοδρόμιο θα δώσει πνοή σ' ολόκληρη την περιοχή, θα στηρίξει την παραγωγή και την ανάπτυξη και φυσικά θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην προσέλκυση επισκεπτών στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που έχει στηριχθεί απ' όλους και για ένα όραμα της περιοχής που πλέον παίρνει την οδό της υλοποίησης. Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου ικανοποίηση για το έμπρακτο και συνεχές ενδιαφέρον τόσο του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη όσο και του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Πετράκου που υποστήριξαν την προσπάθεια μας και συνέβαλαν στην αίσια έκβαση του θέματος. Πλέον δικαιώνονται όσοι, με κοπιώδεις προσπάθειες, πείσμα, επιμονή και όραμα, εργάστηκαν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Η Βουλή αναμένεται μέσα στο επόμενο 20ήμερο να «ανάψει» το πράσινο φως. Αν όλα πάνε καλά η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 22 μήνες, σύμφωνα τουλάχιστον με το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει οι υπεύθυνοι και το οποίοι υπάρχει στον επίσημο φάκελο του έργου.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και έχουν δει τόσα και τόσα τα μάτια μας καλό θα είναι να μην ενθουσιαζόμαστε και να κρατάμε μικρό καλάθι. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και η χώρα μας θα αποκτήσει επιτέλους ένα αυτοκινητοδρόμιο διεθνών προδιαγραφών...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-5-2011 από directNEWS.gr πηγή: e-go.gr


Τελευταίες Ειδήσεις