Logo

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς ανακριτές της Siemens: 'Αγνοήστε όσους επιχειρούν να ελέγξουν το έργο σας'



 
 

tentes_18-11-2010Mομφή ότι παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών επιχειρώντας να ελέγξει το έργο των ανακριτών που χειρίζονται το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens επέρριψε στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφη Βαλυράκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σε έγγραφό του μιλά με σκληρή γλώσσα για τις παρεμβάσεις του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής στις ανακρίσεις για το σκάνδαλο της Siemens. Ταυτόχρονα προασπίζεται την ανεξαρτησία του δικαστή απέναντι στις προσπάθειες ελέγχου του δικαστικού έργου από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Τέντε αποτέλεσε επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη της 15-11-2010 για το θέμα της διαφυγής στο εξωτερικό του κατηγορουμένου πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas Φόλκερ Γιουνγκ.

Ο κ. Βαλυράκης με την εν λόγω επιστολή του, που διαβιβάστηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, στον Εισαγγελέα του ΑΠ, στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Ιωάννη Σακελλάκο καθώς και στους ειδικούς εφέτες ανακριτές που διερευνούν το σκάνδαλο  της  Siemens, Μαρία Νικολακέα, Ιωάννη Φιοράκη και Νικόλαο Πιπιλίγκα - ενώ κοινοποιήθηκε και στον υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή -  αναφέρει ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης παρουσιάζει προβλήματα. Ειδικότερα μέμφεται τους δικαστικούς λειτουργούς επειδή, οπως υποστηρίζει, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην άσκηση συμπληρωματικών ποινικών διώξεων κατά των εμπλεκομένων. «Η άμεση , χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να διαφυλαχθεί και το ίδιο το κύρος και η αξιοπιστία αυτής», καταλήγει ο κ. Βαλυράκης.

Η απάντηση του κ. Τέντε στις αιτιάσεις αυτές ήταν στο ίδιο αυστηρό ύφος: «Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων  για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολό της απηύθυνε και προς εσάς το υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλου 274/15-11-2010 έγγραφό του. Από το περιεχόμενο αυτού προκύπτει προσπάθεια του συντάκτη του να ασκήσει μη επιτρεπόμενο από το νόμο και αντίθετο προς τη συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών, έλεγχο και εποπτεία επί δικαστικών αρχών υποδεικνύοντάς σας αναρμοδίως αυτονόητες ενέργειες αναγόμενες στα καθήκοντά σας», αναφέρει συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας καλεί τους δικαστές... να γράψουν... στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την  επιστολή του κ. Βαλυράκη  και να συνεχίσουν την ανάκριση σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι διατάξεις της ποινικής  δικονομίας και η συνείδησή τους. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις