Logo

Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν στην Κορέα



 
 

polemos_Korea_23-11-2010jpgΔύο στρατιώτες της Νοτίου Κορέας σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μετά την επίθεση της Βορείου Κορέας σε νοτιοκορεατικό νησί, με τη Σεούλ να κάνει λόγο για σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση από την Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας, οι νεκροί στρατιώτες είναι δύο, ενώ από το βορειοκορεατικό βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι 17 στρατιώτες και τρεις πολίτες. Όπως εξάλλου υπογράμμισε, πρόκειται για μία σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι η Νότιος Κορέα επιτέθηκε πρώτη. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA, οι Βορειοκορεάτες ισχυρίζονται ότι η Σεούλ εκτόξευσε δεκάδες οβίδες κατά τη διάρκεια της σύρραξης.

Λίγο αργότερα, ο στρατός της Ν. Κορέας ανακοίνωσε ότι πριν την ανταλλαγή των πυρών πραγματοποιούσε στρατιωτικά γυμνάσια, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της άσκησης εκτέλεσε βολές προς τα δυτικά και όχι βόρεια.

Την επίθεση καταδίκασε ο Λευκός Οίκος, απαιτώντας να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Όπως υπογραμμίζεται, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά προσηλωμένες στην άμυνα της συμμάχου μας, της Δημοκρατίας της Κορέας, και στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας» και επισημαίνεται ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε στενή και συνεχή επαφή με τη Σεούλ για την εξέλιξη της κατάστασης.

Η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νησιού Γεοπγεόνγκ, μία από τις σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, συμπίπτει με την περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου Στίβεν Μπόσγουορθ στην περιοχή, μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Από τον Μινσκ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο. Σύμφωνα με το Ρώσο ΥΠΕΞ, η αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο αποτελεί «κολοσσιαίο κίνδυνο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2010 από directNEWS πηγή: naftemporiki


Τελευταίες Ειδήσεις