Logo

Την Τρίτη χτυπάνε οι 'καμπάνες' για Μπουρμπούλια και Καλούση



 
 

Bourboulia_23-11-2010Η υπόθεση των πρώην δικαστών Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και Ευάγγελου Καλούση, που έκαναν κρουαζιέρες με το κότερο SEA U, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικού  και "ξέπλεναν",  ακόμη και μέσω επενδύσεων σε μετοχές του Χρηματιστηρίου, χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροδοκίες απασχόλησε για δεύτερη φορά τη Δικαιοσύνη.

Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αποτελεί παρακλάδι της μεγάλης δικογραφίας για το παραδικαστικό κύκλωμα και την προσεχή Τρίτη αναμένεται να εκδώσει την   ετυμηγορία του για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των δύο πρώην δικαστών και των πέντε συγκατηγορουμένων τους.

Ο εισαγγελέας εφετών Ευθύμιος Μότσιος έχει προτείνει για τον πρώην πρόεδρο πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση και την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια να κηρυχθούν ένοχοι για το κακούργημα της κατ' επάγγελμα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ( ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ο κ. Μότσιος αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια επισήμανε πως έχει τελεστεί  η πράξη της παθητικής δωροδοκίας,αλλά επειδή είναι πλημμέλημα έχει πλέον υποπέσει σε παραγραφή. Ωστόσο, πρόσθεσε, παραμένει ενεργό το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς τα χρήματα που επένδυσε η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ο σύζυγός της Θωμάς Αμαριανός σε αγορά μετοχών μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας AXON  προέρχονται από δωροδοκία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είπε χαρακτηριστικά,για την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια : "Επρόκειτο για 'πλυντήριο' και τα χρήματα μπήκαν στο Χρηματιστήριο για να ξεπλυθούν" και συμπλήρωσε ότι ο πρώην σύζυγος της κατηγορουμένης Θωμάς Αμαριανός "ήταν το θύμα της υπόθεσης".  

 Επίσης, ο κ. Μότσιος διευκρίνισε ότι : 

* Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα άρχισε να διαπράττεται από την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια με την επένδυση των χρημάτων από τη δωροδοκία στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς, δεν εμπλέκονται στην πράξη αυτή  πρόσωπα που αποδείχθηκε ότι μετείχαν σε δωροδοκίες δικαστικών λειτουργών , όπως ο επιχειρηματίας Σωτήρης Κρητικός και ο δικηγόρος  Σάκης Κεχαγιόγλου, αλλά το αδίκημα αυτό έχει υποπέσει σε παραγραφή. 

* Κάποιες επιμέρους πράξεις δωροδοκίας που βαρύνουν τον πρώην πρόεδρο πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση αποτελούν παράβαση του νόμου περι μεσαζόντων που έχει παραγραφεί. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Μότσιος πρότεινε :

α. να κηρυχθούν ένοχοι, εκτός από τους δύο πρώην δικαστές και ο  Θωμάς Αμαριανός για συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά όχι με την επιβαρυντική περίσταση της κατ' επάγγελμα τέλεσης της πράξης καθώς και ο επιχειρηματίας  Ευστράτιος Βαλυράκης.

β. να απαλλαγούν οι Σάκης Κεχαγιόγλου και Σωτήρης Κρητικός  καθώς και ο επιχειρηματίας Αντώνης Γεωργίου  λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.

Επιπλέον, ο κ. Μότσιος ζήτησε οι δύο πρώην δικαστές να απαλλαγούν από επιμέρους αδικήματα για τα οποία είχαν καταδικασθεί με την πρωτοβάθμια απόφαση.  

Υπενθυμίζεται, ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε επιβάλλει πρωτόδικα  ποινές κάθειρξης 20 χρόνων και 2 μηνών, 12 χρόνων και 6 χρόνων, αντίστοιχα, στον Ευάγγελο Καλούση, στην Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και στον Σάκη Κεχαγιόγλου. Ο τελευταίος είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο του πρώτου βαθμού  είχε χορηγήσει ανασταλτική δύναμη στην έφεσή του. 

Τέλος, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινές φυλάκισης από 4 χρόνια και 6 μήνες έως 2  χρόνια  στους Σωτήρη Κρητικό, Ευστράτιο Βαλυράκη, Θωμά Αμαριανό και Αντώνη Γεωργίου οι οποίοι, όπως και ο Σάκης Κεχαγιόγλου, είχαν ασκήσει έφεση και είχαν αφεθεί ελεύθεροι. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2010  από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις