Logo

Κάθειρξη 7 ετών στον Πέτρο Μαντούβαλο για την δωροδοκία του Καλούση



 
 

mantouvalos1 18-6-2013Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε  την Τρίτη  ένοχο τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας...

Πέτρο Μαντούβαλο για αδικήματα σχετικά με την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον Πέτρο Μαντούβαλο  κάθειρξη 7 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 έτη για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), τα οποία είναι σχετικά με την περίφημη «υπόθεση Μπολέτση».

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ και ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος. 

Παράλληλα, το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και έτσι ο Πέτρος Μαντούβαλος έφυγε ελεύθερος από το Εφετείο της Αθήνας.  

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε, ότι ο  Π. Μαντούβαλος, είχε ζητήσει,  το Νοέμβριο του 2000, από τον επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση - σε βάρος του εκκρεμούσε δικογραφία για έκρηξη -  30 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να μην τον προφυλακίσει ο τότε ανακριτής, Ευάγγελος Καλούσης.

Η εμπλοκή του δικηγόρου Π. Μαντούβαλου στην υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2005, όταν, μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριαμών του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση, εντοπίστηκε κατάθεση ύψους 7 εκατομμυρίων δραχμών.

Η επίμαχη κατάθεση προερχόταν από το δικηγορικού γραφείο του Π. Μαντούβαλου. 

Η σκανδαλώδης αθώωση και η αναίρεση από τον Άρειο Πάγο

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την υπόθεση αυτή είχαν αρχικά παραπεμφθεί σε δίκη (με το υπ' αριθμ. 1588/2007 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας), τόσο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ όσο και οι Ευ. Καλούσης και Ι. Μπολέτσης.

Τον Φεβρουάριο του 2010 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε κρίνει αθώο τον Πέτρο Μαντούβαλο και είχε καταδικάσει τους Ευάγγελο Καλούση και Ιωάννη Μπολέτση σε ποινή κάθειρξης 15 ετών τον καθένα.  

Σημειώνεται, ότι λίγο πριν την απαγγελία των ποινών ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας είχε καταγγείλει, ότι ο περιβόητος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης του είχε προτείνει να δωροδοκήσει τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Γιώργο Ευσταθίου, με 60 χιλιάδες ευρώ, αφού αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να αθωωθεί.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο επιχειρηματίας είχε εμφανίσει ενώπιον του δικαστηρίου και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις οποίες ο Γιοσάκης του έλεγε πως βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου και ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος τον είχε δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει την απαλλαγή του!!!

Μετά τις καταγγελίες Μπολέτση είχε διαταχθεί νέα προκαταρκτική εξέταση (έρευνα) από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε. Την έρευνα διενήργησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και μετά την ολοκλήρωσή της ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ενώ τώρα  η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανακρισης,  που διεξάγεται από εφέτες - ειδικούς ανακριτές.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση για τον Πέτρο Μαντούβαλο, κρίνοντας ότι δεν είχε την ειδική και εμπεριστατωμένη δικαιολογία που απαιτείται από το Σύνταγμα, ενώ δεν αξιολόγησε και κρίσιμα αποδεικτικά μέσα.

Έτσι, μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, ο Π. Μαντούβαλος δικάστηκε ξανά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (με διαφορετική σύνθεση), το οποίο τον καταδίκασε. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2013 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Για δύο κακουργήματα δικάζεται ο Πέτρος Μαντούβαλος


Τελευταίες Ειδήσεις