Logo

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει τη συνταγματικότητα του Μνημονίου και τις περικοπές μισθών και συντάξεων



 
 

olomelia_24-11-2010Το Μνημόνιο, βάση του οποίου περικόπηκαν συντάξεις και αποδοχές του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να εκδώσει την απόφασή της.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, Δικηγορικοί Σύλλογοι από την περιφέρεια, σύλλογοι των συνταξιούχων και άλλοι φορείς έδωσαν επί περίπου έξι ώρες ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας "μάχη" επιχειρημάτων για να καταδείξουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου και την αντίθεσή του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι προσφυγές κατά του Μνημονίου συζητήθηκαν μέσα σε κλίμα έντασης την Τρίτη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις εισηγήτριες Συμβούλους  Επικρατείας Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου να προτείνουν την απόρριψή τους με το αιτιολογικό ότι οι περικοπές συντάξεων και αποδοχών δεν είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, καθώς επιβλήθηκαν  για λόγους δημοσίου συμφέροντος και  χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας αφού οι μειώσεις δεν θίγουν το βιώσιμο επίπεδο. 

"Πολιτικό κείμενο" και "πολιτικό μανιφέστο που αντιγράφει τις κυβερνητικές θέσεις" χαρακτήρισαν οι προσφεύγοντες, μέσω των νομικών τους εκπροσώπων, τις δικαστικές εισηγήσεις προκαλώντας την παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ  Παναγιώτη Πικραμμένου που ζήτησε από τους δικηγόρους να ανακαλέσουν τους χαρακτηρισμούς τους. 

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ακόμη,  ότι το Μνημόνιο έπρεπε να ψηφιστεί από τα 3/5 των βουλευτών όπως προβλέπεται για την επικύρωση διεθνών συμβάσεων. Και πρόσθεσαν ότι η εφαρμογή του Μνημονίου προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς εκτός από τις περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων μειώνει και τις συντάξεις. 

Αντίθετα, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου πρόβαλλαν τον ισχυρισμό ότι το Μνημόνιο δεν προσκρούει σε κάποια συνταγματική διάταξη και χαρακτήρισαν "αναλογικά στο μέτρο του δυνατού" καθώς και "αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της χώρας"  τα μέτρα για τις περικοπές αποδοχών, επιδομάτων και συντάξεων.

"Αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στη λύση του Μνημονίου δεν θα έβρισκε χρήματα στις αγορές, θα βρισκόταν σε αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και έτσι η χώρα θα είχε τεθεί σε πραγματική κατάσταση ανάγκης και θα δήλωνε ίσως χρεωκοπία", κατέληξαν οι δικηγόροι του Δημοσίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις