Logo

64ο Φεστιβάλ Κανών: ''Στο επανιδείν'' το βραβείο



 
 

Rasoulov_Iran_22-5-2011Ο 37χρονος Ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ρασούλοφ βραβεύτηκε στο 64ο Φεστιβάλ Καννών.

Η ταινία του "Στο επανιδείν" πήρε το βραβείο, το οποίο παρέλαβε η σύζυγός του. Tο βραβείο ονομάζεται "Ενα κάποιο βλέμμα" .

Πρόκειται για μια ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης παρακολουθεί μια νεαρή δικηγόρο στην Τεχεράνη, η οποία δίνει αγώνα για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη βίζα που θα του επιτρέψει να εγκαταλείψει το Ιράν.

Πάνω σε αυτό τον σεναριακό καμβά ο Ρασούλοφ καταγράφει με τη σκηνοθετική του ματιά αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην σύγχρονη Ιρανική αστική κοινωνία.

Μπροστά στα μάτια του θεατή περνούν η καθημερινότητα των γυναικών και η απεικόνιση των συναισθημάτων του περιορισμού και της καταπίεσης που νιώθει καθημερινά ο σημερινός Ιρανός.

Η ταινία γυρίστηκε το χειμώνα και υπό συνθήκες μυστικότητας. Με συνωμοτικό, σχεδόν, τρόπο κατέστη δυνατόν να βγει από το Ιράν, "χάρη σε συνεργούς", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διανομέας της ταινίας.

rasoulov_tainia_22-5-2011Ο ίδιος ο Ρασούλοφ καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε εξαετή φυλάκιση, μαζί με τον συμπατριώτη του, επίσης σκηνοθέτη, τον 50χρονο Τζαφάρ Παναχί.

Επιπλέον, στους δύο σκηνοθέτες επιβλήθηκε 20χρονη απαγόρευση να γυρίσουν ταινία, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να δώσουν συνεντεύξεις.

Οι καταδικασθέντες έχουν ασκήσει έφεση, η οποία δεν έχει εκδικασθεί ακόμη.

Ο λόγος της καταδικης των δύο σκηνοθετών ήταν γιατί παρήγαγαν ταινίες που δεν είναι αρεστές στις αρχές του Ιράν.

Ωστόσο, οι Ιρανικές αρχές ήταν αυτές που  έδωσαν, την περασμένη Τρίτη, άδεια στο Ρασούλοφ για να ταξιδέψει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις