Logo

64ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Χρυσός Φοίνικας στο ''Δέντρο της ζωής''



 
 

kannes_22-5-2011"Το δέντρο της ζωής" του αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, με παραγωγό και πρωταγωνιστή το Μπράντ Πιτ, κέρδισε το  Χρυσό Φοίνικα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών.

(Δείτε το βίντεο) 

Το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ κέρδισαν από κοινού  οι ταινίες  "Κάποτε στην Ανατολία" του τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και  "Το παιδί με το ποδήλατο" των γάλλων αδερφών Νταρντέντ.

Ειδικότερα, στο "Δέντρο της Ζωής", όπου  πρωταγωνιστούν εκτός από τον Μπαντ Πιτ και οι Σον Πεν και Τζέσικα Τσάστειν, ο 67χρονος σκηνοθέτης στήνει το σκηνικό της ταινίας στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. 

Η ταινία διαρκεί 2 ώρες και 18 λεπτά και αποτελεί την οπτικοποίηση στην οθόνη ενός ποιήματος για την αγάπη, τη ζωή, το θάνατο, την εξέλιξη και τα  ενεργά ηφαίστεια.

Πρόκειται για μια βαθιά προσωπική ταινία, όπως συμβαίνει σε όλα τα φιλμ του Μάλικ, αποτυπώνει έναν στοχασμό στη χάρη και τη φύση. 

kannes1_22-5-2011Η τουρκική ταινία, «Κάποτε στην Ανατολία» του Νούρι Μπίργκε Τσεϊλάν, μας μιλά για την κοινωνία της Τουρκίας και τους ανθρώπους της.

Αφορμή για τον σκηνοθέτη αποτελεί μια ιστορία -βασισμένη σε αληθινό γεγονός - σχετική με το ψάξιμο για ένα θαμμένο πτώμα, στα χωράφια έξω από ένα χωριό της Ανατολίας.

Ξεκινώντας από τη αναζήτηση του πτώματος ο Τσεϊλάν  καταφέρνει να δείξει ότι  η τουρκικη κοινωνία έχει χάσει το στόχο της καθώς και με ποιo τρόπο οι ιθύνοντες - ένας εισαγγελέας κι ένας αστυνομικός στην ταινία - καθορίζουν την μοίρα των άλλων ανθρώπων. 

"Το παιδί με το ποδήλατο"  ασχολείται με ένα κλασσικά "ταρντενικό" θέμα: την αναζήτηση της αγάπης στην εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα.

Ο κόσμος μεταμορφώνεται μέσα από τη δύναμη της θέλησης, ενώ κυριαρχεί η φαντασία και ένα όραμα για την ανάγκη που μας καταλαμβάνει να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε κάθε ιδεοληπτική εμμονή. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις